Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Sotilaita hiihtämässä talven pimeydessä

Liikunnalla on monia positiivisia terveysvaikutuksia.

"Varusmiespalveluksesta ei tarvitse selvitä yksin" – Sosiaalikuraattori kertoo, miten jaksaa intissä vuoden pimeimpään aikaan

Joni Kauniskangas

Sosiaalikuraattorin tai sotilaspastorin kanssa voi jutella mieltä askarruttavista asioista.

Marraskuun harmaa sää ja pimeys aiheuttavat tyypillisesti mielialan- ja vireystilan laskua sekä väsymystä. Oireet saattavat iskeä pahasti myös varusmiehille raskaan palveluksen keskellä. Kaartin jääkärirykmentissä työskentelevä sosiaalikuraattori Timo Kyllönen muistuttaa, ettei mieltä askarruttavien asioiden kanssa saa jäädä yksin. 

– Jos vähänkin pohtii omaa jaksamista, mielialaa tai mielenterveyttä, niin kannattaa hankkia rohkeasti apua. Varusmies voi matalalla kynnyksellä olla yhteydessä sosiaalikuraattoriin tai sotilaspastoriin, Kyllönen korostaa. 

Puolustusvoimat tarjoaa palveluksen aikana varusmiehille mahdollisuuden keskusteluapuun, jonka avulla voi helpottaa omaa oloaan ja purkaa tunteita. Kyllönen muistuttaa, että avun hakemista ei tarvitse jännittää, sillä varusmiespalvelus on hyvin erityinen ajanjakso nuoren ihmisen elämässä eikä siitä tarvitse selvitä yksin. 

Toimiva arki, parempi mieli

Yksi parhaista pimeyden myötä tulevien oireiden ehkäisykeinoista on arjen pitäminen tasapainossa.

– Varusmiespalveluksen selkeä päivärakenne, kuten säännölliset ruoka- ja lepoajat sekä liikunta auttavat jaksamaan pimeyden keskellä ja tukevat mielialan pysymistä kunnossa, Kyllönen kertoo. 

Hän korostaa erityisesti hyvän unirytmin merkitystä jaksamisen kannalta. Palveluksessa lepoaika pyritään järjestämään kaikille, joten sen käyttäminen nukkumiseen on ensiarvoisen tärkeää. Näin mieliala pysyy parempana ja palautuminen on tehokkaampaa. 

– Itselle mieluisten asioiden tekeminen on myös tärkeää, koska se tuottaa mielihyvää. Se, että ryhtyy tekemään asioita ja saa itsensä liikkeelle vapaa-ajalla, tukee hyvinvointia, Kyllönen toteaa.

Yhdelle hyvää mieltä voi tuottaa harrastukset, kuten juoksulenkillä käyminen. Jollekin puolestaan yhteydenpito läheisten kanssa tai lukeminen on mieleistä puuhaa. 

Mieltä painavia asioita on helppo tapa purkaa tupakavereiden kanssa juttelemalla. Kuva: Kaapo Korhonen

Sosiaaliset suhteet tärkeitä

Sosiaalisten suhteiden ylläpito on toinen merkittävä osa-alue, joka tukee varusmiesten jaksamista ja mielen hyvinvointia. Palveluksessa syntyy hyviä sosiaalisia yhteisöjä esimerkiksi omien tupakavereiden kanssa, joille mieltä askarruttavia asioita voi jakaa.

– On tärkeää uskaltaa kysyä tupakaverilta, onko kaikki hyvin, jos huomaa epäkohtia toisen käytöksessä. Kaveria ei siis jätetä, ja tuvassa kannattaa jakaa niin iloja kuin suruja, Kyllönen sanoo.

Hän muistuttaa, että on tärkeää pitää monipuolisia sosiaalisia suhteita yllä sekä palveluskavereihin että muihin läheisiin.