Puolustusvoimat

Aila päätti yhdistää palveluksessaan kaksi hänelle tärkeää asiaa: musiikin ja uskonnon

Sielukkaita sävelmiä

Christa Rauma

Mitä tapahtuu, kun yhdistää varusmiessoittokunnan ja varusmiespapin tehtävät? Panssariprikaatissa palveleva Lauri Aila avaa hänen monipuolista tehtäväänsä.

Jääkäri Lauri Aila

Varusmiessoittokunta / Panssariprikaati / TJ 203

"Päädyin varusmiessoittokuntaan edellisenä keväänä järjestettyjen pääsykokeiden kautta. Tehtäviini täällä kuuluu pasuunan soitto konserttisoittokunnassa. Palveluspäivät kuluvat kokoonpanoittain harjoitellessa ja paraatiharjoituksissa, joissa harjoittelemme muun muassa tämän vuoden kuviomarssiesitystä. Live-esiintymisten sijasta olemme tuottaneet musiikkivideoita varusmiessoittokunnan Youtube-kanavalle.

Vaikka palvelus ei olekaan päällisin puolin "sujunut" niin kuin oli alun perin tarkoitus, keikkojen ja Kanadan esiintymismatkan peruuntumisesta huolimatta olen viihtynyt palveluksessa loistavasti. Edes kolme "ylimääräistä" viikkoa maastossa eivät mielestäni ole vähentäneet palveluksen mielekkyyttä, ehkä jopa päinvastoin. Kun lomien välissä on ollut neljä viikkoa kerrallaan, palvelustovereiden kanssa elämiseen on ehtinyt tottua niin hyvin, että kasarmi on alkanut tuntua toiselta kodilta.

A-kausi suoritetaan varusmiessoittokunnassa samassa paikassa ja lähes samalla porukalla kuin loppupalveluskin. Vahva ryhmähenki alkaa muodostua jo alokaskaudella, mistä on paljon hyötyä siinä vaiheessa kun aletaan soittaa yhdessä.

Tiesin jo ennen palvelusta aika paljon varusmiessoittokunnasta ja sen toiminnasta, mutta näin poikkeavaa vuotta ei kukaan olisi osannut odottaa. Monet odotukset ovat kuitenkin toteutuneet, kuten taitava porukka ja laadukkaan musiikin tuottaminen.

Soittotehtävien ohella teen myös varusmiespapin tehtäviä. Niihin pääsin palveluksen aikana tehdyn erityistehtävähaun kautta. Valintakriteerinä olivat teologian opintoni, joita jatkan Helsingin yliopistossa intin jälkeen. Viikon mittaisen kurssin jälkeen olen toiminut varusmiespappina – tosin hieman rajoitetusti normaalioloihin verrattuna, koska voin olla yhteydessä vain oman yksikköni varusmiehiin. Vertaistuen lisäksi olen pitänyt nuortenilta-tyyppisiä varusmiesiltoja.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista intissä on ollut alokaskauden lopussa suoritettu taistelijantutkinto, jossa testattiin meille opetettuja taitoja todellisen taistelutilanteen tuntuisissa olosuhteissa."