Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvat: Rasmus Härkönen

Harjoituksen yhtenä osana oli tulentekotesti, jossa taistelijan täytyy saada tuli aikaan ja vesi kiehumaan 15 minuutissa.

Selviytymisharjoitus vetää taistelijan äärirajoille

Carlos Sunila

Sodankylässä Jääkäriprikaatin harjoitusalueen Kyläjärven rannalla käy kuhina. 18 kurssilaista etsii luonnosta ravintoa – kolme päivää sitten jaettu taistelumuona alkaa olla jo lopussa.

Käynnissä on puolustusvoimien henkilökunnan viikon kestävä selviytymisharjoitus Sere B. Alun perin Yhdysvalloista rantautuneen harjoituskonspetin tarkoituksena on opettaa perusselviytymistaitoja taistelijalle.

– Harjoitus antaa valmiuden toimia esimerkiksi tilanteessa, jossa sotilas joutuu eroon omasta joukostaan. Tällöin hänen on kyettävä väistämään vihollista ja selviämään takaisin omien joukkojen luo, harjoituksen johtaja ja Sere kouluttaja, kapteeni Mikael Aikio Jääkäriprikaatin koulutusosastolta kertoo.

Jääkäriprikaatissa Sere (survival, evasion, resistance and extraction) -harjoituksia järjestetään vuosittain syksyisin ja talvisin puolustusvoimien henkilökunnalle sekä tiedustelijavarusmiehille. Sere -harjoituksia järjestetään myös erikoisjoukoille ja hävittäjälentäjille.

Taistelija pilkkoo kenttälapiolla polttopuuta. Sere taisteluvarustukseen ei kuulu kirvestä.

 

Tekemisen meiningillä eteenpäin

Koulutettavien yleisilme ja tekemisen meininki ovat olleet Aikion mukaan kiitettävää, vaikka harjoituksen toiseksi viimeisenä päivänä nälkä ja unen puute alkavat jo luonnollisesti vaikuttaa. Itse harjoitus alkoi viime lauantaina ja päättyy perjantaina 30. syyskuuta.

– Harjoituksen alussa oli selviytymisvaihe, jossa kaksi päivää selviydyttiin luonnon armoilla ja opeteltiin selviytymistaitoja. Kurssilaiset oppivat esimerkiksi majoittumaan maastoon, saalistamaan pienriistaa ja kalastamaan rajallisilla välineillä.

Harjoitus päättyy sovellettuun vaiheeseen, jossa käytetään hyödyksi opittuja taitoja ja pyritään väistämään maaliryhmänä toimivaa vihollista. Sovelletussa vaiheessa mukana ovat myös rajavartiolaitos. Kurssilaisen täytyy muun muassa harhauttaa rajakoira perästään.

Henkilökunnalle ja varusmiehille järjestettävä Sere-harjoitus on muuten samansisältöinen, mutta kantahenkilökunnan harjoituksessa toimitaan taistelijapareina, mikä tekee harjoituksesta erityisen haastavan. Varusmiehille järjestettävissä harjoituksissa toimitaan 5-8 hengen ryhmissä.

– Henkilökunnan täytyy suorittaa samat tehtävät pienemmällä määrällä tekijöitä. Lisäksi soveltamisosassa henkilökuntaa vastassa oleva maaliosasto on suurempi, mikä tekee vihollisen väistämisestä haastavampaa, Aikio kertoo harjoituksessa.

 

 

Harjoituksen johtaja kapteeni Mikael Aikio vastaa kurssilaisten kysymyksiin riistan pyydystämisestä.