Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen

Savusukellukseen tarkoitettu konttirakennelma on rakennettu muistuttamaan huoneistoa. Siirrettävät väliseinät ja lukuisat ovet tekevät siitä helposti muokattavan.

Savusukelluksen harjoittelu mahdollistui Karjalan prikaatissa

Juuso Kurttila

Karjalan prikaatissa avattiin pelastuskoulutusalue sotilaspalokunnan savusukelluskyvyn ylläpitämiseksi. Alueella voi harjoitella savusukelluksen lisäksi rauniopelastamista ja korkealla työskentelyä.

Pahkajärven harjoitusalueelle on rakennettu ryhmä erikoisia rakennelmia, jotka koostuvat konteista ja betonikimpaleista. Karjalan prikaatin pelastusupseeri, kapteeni Riku Hämäläinen kertoo kyseessä olevan uusi pelastuskoulutusalue.

– Maavoimien pelastusjoukkuehankkeen myötä on tullut tarve koulutuspaikalle, missä voidaan pitää pelastuksellisia harjoituksia. Tämä valmistui Pääesikunnan erityisrahoituksella.

Alueen keskelle rakennettu konttirakennelma on palotalo, jossa on tarkoitus harjoitella savusukellusta. Savusukelluksen harjoitusvalmius olikin peruste rahoituksen saamiselle.

– Me lähdimme liikenteeseen savusukellukseen tarkoitetun palotalon rakentamisesta. Kaikki muu tänne rakentui ikään kuin kaupanpäällisenä. Täällä koulutetaan henkilökunnasta muodostettua sotilaspalokuntaa, sillä heidän savusukelluskyvyn ylläpitämiseksi täytyy vuosittain suorittaa tietty määrä harjoitteita, Hämäläinen kertoo.

Harjoittelu on aiemmin ollut sotilaspalokunnassa haaste, sillä lämpimiä harjoituksia ei tällä hetkellä voi Kymenlaakson alueella edes pelastuslaitoksella harjoitella. Karjalan prikaatin harjoitusaluetta pystyy käyttämään myös Utin, Maasotakoulun ja ensimmäisen logistiikkarykmentin sotilaspalokunnat.

Pahkajärvelle rakennettu palotalo eroaa useimmista samanlaisista, sillä siinä panostetaan ympäristöystävällisyyteen.

– Käyttöideologia on haettu Helsingin pelastuskoulun harjoitusalueelta. Tarkoituksena on tuottaa aavistuksen vähemmän lämpöä kuivalla koivuhalolla ja näkyvyys viedään savukoneen savulla. Näin ympäristöhaitat ovat paremmin hallinnassa ja myös henkilöstön altistuminen niin lämmölle kuin epäpuhtauksille vähenee, Hämäläinen perustelee.

Palotalon lisäksi pelastuskoulutusalueella on koulutuspaikat tieliikennepelastamisen, kuilusta pelastamisen ja korkealta pelastamisen harjoitteluun.

– Tieliikennepelastuspaikalla voidaan käsitellä henkilöautoja ja harjoittelemaan pelastamista ajoneuvosta. Korkealla työskentelystä esimerkkinä puusta roikkuu Hornet-lentäjä, joka on joutunut tekemään heittoistuinhypyn ja jäänyt laskuvarjostaan kiinni.

Uutena suorituskykynä harjoitusalueella pääsee harjoittelemaan lisäksi rauniopelastamista. Rauniopelastusradan rakentamiseen on hyödynnetty varuskunnan remontista tullutta betonijätettä.

Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jari Kallio avasi pelastuskoulutusalueen katkaisemalla ketjun avajaistilaisuudessa.