Sata vuotta puolustusta nyt näytölläsi
Sotamuseon näyttelystä voi nyt nauttia virtuaalimuodossa älylaitteilla.
Sotamuseo esittelee maneesissaan neljän sodan muistot. Maneesissa on sisällissodan 1918, talvisodan 1939–40, jatkosodan 1941–1944 ja Lapin sodan 1945 tapahtumia, esineitä ja hahmoja. Erityisesti vanhassa ratsastushallissa mieleen painuvat kevyt Vickers-panssarivaunu ja Suomen ensimmäinen joukko-osastolippu: jääkärilippu.
Näyttelyssä kerrotaan myös tarkka-ampuja Simo Häyhästä (1905–2002) ja näyttelyssä loistaa myös Mauno Koiviston pikakivääri ja toisen maailmansodan aikainen ilmatorjuntatykki.
Näyttely jatkuu Tykistömaneesin puolella, missä esitellään Puolustusvoimien toimintaa sotien jälkeisestä ajasta aina nykypäivään.
Näyttelyn sotavuosien osiosta on virtuaalinen versio Sotamuseon verkkosivuilla, joka sisältää 360-asteen kuvia näyttelytilasta sekä videoita, joissa kerrotaan paitsi yleisesti näyttelystä, myös yksittäisistä esineistä, ajoneuvoista, aseista, henkilöistä ja näiden historiasta.
– Tärkeintä tässä on saavutettavuus niille, jotka eivät pääse paikalle. Virtuaaliversiosta voi nyt tehdä erikielisiä versioita ja ihmiset pääsevät käsiksi tietoon näistä esineistä, näyttelypäällikkö Lauri Haavisto toteaa.
Videoiden sisältö on saatavissa myös tekstimuodossa, joka lisää saatavuutta ja mahdollistaa monipuolisen museokokemuksen. Monimuotoinen media syventää kävijän ymmärrystä suomalaisesta historiasta.