Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa varusmiehet suorittavat haavoittuneen taistelijan evakuointia,

Taisteluharjoituksessa päästiin harjoittelemaa palveluksen aikana opittuja asioita käytännössä.

Sapeli 23- taisteluharjoitus näkyi Uudellamaalla

Juho Käki

Viikon kestänyt taisteluharjoitus tuli päätökseen perjantaina. Ruotuväki pääsi seuraamaan harjoittelua paikan päällä

Kaartin jääkärirykmentin taistelua esiteltiin medialle Kilpilahdessa osana Sapeli 23- taisteluharjoitusta. Perjantaihin asti käynnissä oleva harjoitus kerää yhteen noin 800 sotilasta ympäri Uudenmaan, kertoo Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Asko Kopra.

Harjoitukseen osallistuu kaiken kaikkiaan noin 500 varusmiestä ja 150 reserviläistä, sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa. Joukot ovat pääasiassa Kaartin jääkärirykmentistä Santahaminasta, mutta mukana on myös Helsingin ilmatorjuntarykmentti Parolan panssariprikaatista, Kopra täsmentää.

Harjoitustoimintaa järjestetään Uudellamaalla niin pääkaupunkiseudulla, kuin myös Keski- ja Itä-Uudellamaalla. Ruotuväki pääsi seuraamaan kaupunkijääkärikomppanian harjoittelua Sipoon ja Porvoon rajalla Kilpilahdessa. Kopra kertoo, että Itä-Uudellamaalla Sipoon ja Porvoon maastossa ei ole muutamaan vuoteen järjestetty saman kokoluokan harjoituksia.

Harjoituksen metsämainen taistelumaasto on kaupunkijääkäreille tavallisesta poikkeava, Kopra kertoo. Kaupunkijääkärien koulutuksessa painotetaan erityisesti taistelua rakennetulla alueella. Uusimaa sisältää kuitenkin myös metsämaastoa, joten myös sitä tulee olla valmius puolustaa tarvittaessa.

Taistelua metsämaastossa. (Kuva Oskari Aumo)

Kaupunkijääkäreillä on valmius taistella myös maastossa

Hyvissä ajoin ennen vihollisen hyökkäyksen alkua meidät ohjataan puolustuslinjan taakse piiloon vihollisen suoralta kontaktilta. Maastossa kuluu hyvä tovi ennen kuin varsinainen hyökkäys alkaa. Odottamatta alkaa edestämme kuulua rynnäkkökiväärien tulitusta ja hiljainen metsämaasto muuttuu nopeasti taistelukentäksi.

Vielä hetki, sitten maastoon piiloutuneet taistelijat aloittavat tulituksen ja taistelutantereella alkaa liike. Puolustusasemiin ryhmittäytyneet aliupseerikurssin varusmiehet joutuvat vetäytymään selvän ylivoiman hyökätessä päälle. Taistelu jatkuu useiden kymmenien minuuttien ajan kiivaana, kun taistelijat suorittavat heille määrättyä tehtävää.

Harjoituksessa kaupunkijääkärit hyökkäsivät vajaan komppanian eli noin sadan taistelijan vahvuudella aliupseerikurssin noin 30 taistelijan joukkuetta vastaan. Viholliselle oli määritelty tehtäväksi hyökätä ja ottaa hallintaan aliupseerikurssin varusmiesten puolustama alue. 

Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Lotta Laaksonen kertoo, että varusmiehillä oli harjoitteessa käytössä niin sanottu kasi-simulaattori. Simulaattori perustuu laserimpulsseihin, joihin kypärissä ja aseissa olevat sensorit reagoivat. Simulaattori ilmoittaa taistelijalle osumista ja niiden laadusta.

Reservi häämöttää jo edessä

Harjoitukseen osallistuneet valmiusyksikköön kuuluvat kaupunkijääkärit Miikka Eloranta, Aleks Reinla, Adama Kani ja Maria Belikova kertovat Sapeli 23- harjoituksen olleen heille niin sanottu loppusota. Viime kesänä palveluksen aloittaneilla varusmiehillä on palvelusta jäljellä enää reilut kaksi viikkoa. Harjoituksen jälkeen vuorossa on varusteiden palautusta ja kotiutustestejä.

 – Sitten ei muuta kuin kamojen palautusta ja kotia päin, toteaa Eloranta.

Varusmiehet nostavat parhaiksi puoliksi uusien ihmisten tapaamisen ja heidän kanssaan toimimisen. Myös valmiusyksikön mielenkiintoiset ja vaihtelevat tehtävät ovat tuntuneet mielekkäiltä.