Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Lundell on toiminut Santahaminan terveysaseman päällikkölääkärinä vuodesta 2017.

Santahaminan päällikkölääkäri ahkeroi virassa sekä vapaalla

Samuli Koski

Lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundellilla riittää tekemistä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Koronavirustilanne on tuonut hänen virkaansa uusia haasteita, joiden ratkaisun hän sanoo kuitenkin olevan mahdollista yhteistoimin.

33-vuotias Richard Lundell on sukelluslääketieteen asiantuntija ja työstää tohtorintutkintonsa väitöskirjaa Santahaminan terveysaseman johtamisen ohella. Siviilissä hän on moninkertainen SM-kultamitalisti sekä kunnostaa saksalaista klassikkourheiluautoa.

Uransa tähtihetkenä hän muistaa välittömästi eräältä potilaaltaan saamansa palautteen.

– Tein silloin sisätautipäivystäjänä töitä, ja hän lähetti lapun, jossa kiitti viikonlopusta. Hän sai muutaman päivää lisää elinaikaa. Siinä oli aika akuutti tilanne päivystyksessä ja jotenkin sen tilanteen onnistui pelastamaan. Hän sai sen yhden viikonlopun aikaa viettää omaistensa kanssa. Siinä laittaa asiat perspektiiviin.

Lundellilla oli jo nuorena selvä käsitys tulevaisuuden ammatistaan.

– Minulla on ollut oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: Joko lääketiede tai kadettikoulu, ja tämähän on sopiva kombinaatio niistä kahdesta. Olen melkein ihan lapsesta asti miettinyt lääkärin työtä.
 
Paljasjalkaisena helsinkiläisenä hän kävi Helsingin Saksalaisen koulun Kampissa, jonka luonnontiedepainotteinen opetus loi hänen mukaansa hyvän perustan lääketieteellisellä alalla opiskeluun. 

– Päätin hakea lääkikseen, yhtenä vaihtoehtona oli lähteä saksalaisen ylioppilastodistuksen perusteella Saksaan. Minulla olisi ollut paikkakin siellä, mutta päädyin hakemaan Helsinkiin, jossa olen sitten opiskellut.

Lundell aloitti varusmiespalveluksensa Uudenmaan prikaatissa, Dragsvikissa, josta hän 
siirtyi loppupalveluksensa ajaksi Reserviupseerikouluun sittemmin lakkautettuun Lahden varuskuntaan.

– Siinä opiskelun loppuvaiheessa menin inttiin ja kävin lääkintä-RUK:n. Siellä sai hyvin kontaktia sotilaslääketieteeseen ja hyviä tuttuja, henkilöitä, joihin vieläkin pidän paljon yhteyttä. Meillä oli hyvä kurssi ja henki siellä, tuli sellainen hyvä yhteys Puolustusvoimiin myöskin.

Kotiutumisen jälkeen hän oli töissä useassa eri päivystyksessä, niin yksityisellä kuin julkisella puolella, kunnes hän päätyi avovaimonsa mukana Ahvenanmaalle. Siellä hän työskenteli saaristolaislääkärinä vuoden, kunnes työpaikka avautui Puolustusvoimissa, Upinniemen varuskunnasta. Siellä hän vietti puolitoista vuotta ennen siirtymistään päällikkölääkärin virkaan Santahaminan terveysasemalle.

Upinniemessä sijaitsee Sukelluslääketieteen keskus, ala, josta hän kiinnostui suuresti. Lundell onkin sukellustieteen asiantuntija ja opiskellut aihetta vuodesta 2016. Kyseisen alan, tarkemmin sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon erityispätevyyden, osaajia koulutetaan vähän ja heitä on Lundellin mukaan hyvin pieni ryhmä. Lopputentin hän suoritti vain muutama viikko ennen tätä haastattelua. 

– Sellainen olo, että se tentti meni tosi hyvin. Tietysti olen alaa useamman vuoden jo tehnyt ja olen ollut siinä paljon mukana, mutta nyt kun saan tentin läpi, niin sitten se on virallista.

Meriittejä alalta häneltä löytyy ennestään: Hän kävi edellisvuonna Iso-Britannian Kuninkaallisen laivaston sukelluslääkärikoulutuksen Gosportissa, Englannin etelärannikolla. Koulutuksen järjestäjä, Institute of Naval Medicine, on Lundellin mukaan huippuyksikkö sukelluslääketieteessä ja viikonmittaiselle intensiivikurssille pääsy oli hyvin valikoitua.

– Sitä ei Suomessa varmaan kukaan muu ole tehnyt. Koulutukseen liittyi myöskin sukellusvenetoimintaan liittyvää lääketiedettä, se oli aika mielenkiintoinen kokonaisuus ja sinne ei tosiaan kauheasti ulkomaalaisia oteta.

Hän tekee parhaillaan tutkimustyötä tohtorintutkintonsa väitöskirjaa varten, aiheena sukellus erittäin kylmissä olosuhteissa, ja arvioi väittelevänsä siitä ensi vuoden alussa.

Santahaminassa Lundell on toiminut päällikkölääkärin virassa vuodesta 2017 lähtien. Terveysaseman esimiehenä hänen päivänsä ovat työntäytteiset.

– Päivät vaihtelevat tosi paljon. Työhön liittyy paljon hallintopuolen asioita,
mutta normaali työpäivä sisältää myös varusmiesten terveydenhuoltoa, eli terveyttä ylläpitävän toiminnan suunnittelua. Varusmiesten kohdalla terveysasema toteuttaa kokonaisvaltaisen terveydenhuollon, siis myös terveyttä ylläpitävää toimintaa niin kuin rokotteiden antamista, sitten sairaudenhoitoa ja palveluskelpoisuuden arviointia. 

– Voisi ajatella että iltapäivällä alkaakin sitten uusi työpäivä, sillä meillä on myös henkilökunnan työterveyshuolto. Santahaminan terveysasema vastaa Kaartin jääkärirykmentin, Maanpuolustuskorkeakoulun, sekä Merisotakoulun henkilöstöstä. 

Arjen askareiden vaihtelevuus korostuu, kun hän vilkaisee kalenteriinsa ja kertoo seuraavan päivänsä alkavan sotilasvirkaan kuuluvalla Cooperin testillä, jota seuraa potilaiden vastaanotto, raporttien teko ja lopuksi tutkimustyö. Pohtiessaan parasta puolta työssään, hän mainitsee juurikin sen monipuolisuuden.

– Kliininen työ yhdistettynä tutkimustyöhön, yhdistettynä sitten mahdollisuuteen itse vaikuttaa ja kehittää asioita. En itse ehkä haluaisi tehdä pelkästään kliinistä työtä, mutta nämä muut asiat siinä mukana ovat ehdottomasti tämän työn suola.

COVID-19 pandemia on muuttanut terveysaseman toimintaa ja Lundell sanoo sen näkyvän jokapäiväisessä arjessa huomattavasti erinäisten varotoimenpiteiden kautta. Terveysaseman henkilökunta on jaettu kahteen erilliseen osastoon, odotusaikoja on minimoitu ja infektio-oireisille on omat sisäänkäyntinsä. 

– Terveysasemahan on vähän sellainen solmukohta varuskunnassa, että jos täällä henkilökunta sairastuu ja tartuttaa sitten kaikki jotka tulevat tänne eri paikoista, niin sitten tauti on meillä koko varuskunnassa.

Hän sanoo varusmiesten ja kadettien koronatestien olevan jokapäiväistä. Terveysasemalla testataan noin viittä varusmiestä joka päivä. 

Terveysaseman siirtyminen kokonaan puhelinarvioon on yksi selkeä muutos sen toimintaan. Infektio-oireiset ohjataan tulemaan asemalle tarvittavaa hoitoa tai terveydentilan arviointia varten. Heille, joiden oireet eivät vaadi laajoja tutkimuksia, voidaan puhelimessakin ohjata koronanäyte ja järjestää testaus terveysaseman ulkopuolella sijaitsevalla testipisteellä.

– Yhteistoiminta on päivittäistä, jatkuvaa ja se toimii hyvin. Haasteita on, mutta ne pystyy aina ratkaisemaan.

Vapaa-ajallaan Lundell on vähintäänkin yhtä kiireinen kuin terveysasemalla. 

– Minulla on aika paljon sielläkin, hän naurahtaa.

Avovaimon ja koiran lisäksi Helsingissä asuvan Lundellin aika kuluu viisiottelun parissa, aikoinaan modernien olympialaisten päälajiksi kaavailtu vanha sotilaslaji, joka koostuu miekkailusta, esteratsastuksesta, uinnista, pistooliammunnasta ja juoksusta. Laji on hänelle nykyään enemmänkin harrastus, mutta aikaisemmasta maajoukkuetason kilpailusta hänelle on jäänyt käteen muun muassa SM-kultaa.

Suomenmestaruus häneltä löytyy myös miekkailusta, nyrkkeilystä ja kilpamelonnasta.

Syksyisin hän pitää metsästyksestä ja kalastuksesta, ja tällä hetkellä työn alla on 80-luvun Porschen kunnostus, joka komeileekin terveysaseman parkkipaikalla.

– Kyllä minä usein ajattelen, että jos teen jotain, niin teen sen kunnolla. Jos ei tee kunnolla, niin hyvä olla tekemättä. Huono puoli on siinä, että aikaa menee kaikkeen mitä aloittaa.