Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Sakari Nieminen

Havuseppele järven pohjassa lentokoneen osan vieressä.

Sukellusseura Lahden Pingviinit ry laski muistoseppeleen lentokoneen hylyn löytöpaikalle syyskuussa, kun hävittäjää lentäneen vänrikin jäännökset oli nostettu ylös. Pronssilaatan seppeleeseen on lahjoittanut kultaseppä, reservin majuri Juha Tarnanen.

Sankarivainajan viimeinen lento tuli päätökseensä - Hävittäjälentäjä siunattiin haudan lepoon 80 vuoden jälkeen

Helmi Sundström

Vänrikki Gösta Karlsson menehtyi ohjaamansa harjoitushävittäjä VL Pyryn (PY-6) syöksyttyä tuntemattomasta syystä Päijänteeseen vuonna 1943. Koneen ja lentäjän jäännökset löydettiin vasta viime elokuussa. Lähes 80 vuotta kuolemansa jälkeen vänrikki siunattiin haudan lepoon Turun sankarihautausmaalle.

21-vuotias vänrikki Gösta Fredrik Karlsson (s. 1922) lähti suorittamaan harjoitustehtävää toisen Pyry-hävittäjän kanssa 9. syyskuuta vuonna 1943 Vesivehmaan lentokentältä. Tuntemattomasta syystä vänrikin kone syöksyi Päijänteen Asikkalanselälle. Puolustusvoimat etsi sekä konetta että lentäjää tuloksetta yhdeksän päivän ajan heti onnettomuuden jälkeen.

Vapaaehtoisten tekemän työn ansiosta hävittäjä sekä vänrikki löytyivät viime vuoden elokuussa.

"Viimeinen lento tulee päätökseen"

Siunaustilaisuus suoritettiin Turun hautausmaan Ylösnousemuskappelissa 12. tammikuuta. Tilaisuuteen osallistui omaisten ja Puolustusvoimien lisäksi muun muassa koneen etsintöihin osallistuneita vapaaehtoisia.

Tilaisuuden musiikkiesityksistä vastasi Laivaston soittokunta ja kanttori Markku Lautjärvi.

Siunauksen toimitti kenttäpiispa Pekka Särkiö, joka kertoi puheessaan tilaisuuden olevan “kunnianteko Göstalle ja hänen sukupolvelleen.”

– Tänään Gösta Karlssonin viimeinen lento tulee päätökseen, Särkiö sanoi.

Vänrikin sisar Greta ei aivan ehtinyt kuulla uutisia veljensä löytymisestä, sillä hän oli menehtynyt aikaisemmin samana vuonna 98-vuotiaana, puheessa kerrottiin.

Hävittäjälentäjäkoulutuksen saanut vänrikki Gösta Karlsson oli kuollessaan 21-vuotias. Kuva: Tuomas Härmä

"Tarina säilyi hengissä”

Sukellusseura Lahden Pingviinit ry pohti etsintöjen aloittamista koneen löytämiseksi jo 1970-luvulla. Tutkimukset jäivät vuosien ajan lähes tuloksettomiksi, kunnes kalastajilta saadun vihjeen jälkeen järveä alettiin tutkia uudelleen vuonna 2021. Viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen kuuli tapauksesta sukellusseuran etsintöjä seuranneen uutisoinnin ansiosta. 

– Lahden Pingviinit olivat tarinan hengissä pitämisessä avainasemassa. Heidän ansiostaan bongasin tarinan, ja lähdin tekemään omaa osuuttani, Ylönen sanoo. 

23. elokuuta 2022 Ylönen näki lentäjän saappaat kaikuluotaimen näytössä. Pitkä etsintäprojekti oli tullut tiensä päätökseen.

– Silloin kun uudestaan herätettiin tarinaa henkiin, toivottiin, että tähän tilanteeseen päästäisiin, ja nyt päästiin, Lahden Pingviinit ry:n puheenjohtaja, Sakari Nieminen, sanoo.

Yksi koneen etsintään jo 70-luvulla osallistuneista, sotilasilmailuhistorian harrastajasukeltaja Timo Nyman, oli myös paikalla hautajaisissa. 

– Viime vuoden syksyllä odotettiin, että tilanne muuttuu, ja Gösta löytyy, ja niinhän tapahtui. Se oli minulle, joka olen Venäjän Karjalassa hoitanut etsintöjä ja lentokonehylkyjä, suurenmoinen asia, Nyman sanoo.

Nyman, Nieminen ja Ylönen ovat kaikki tyytyväisiä saadessaan "sulkea kirjan kannet" tarinan osalta. He pitivät siunaustilaisuuteen osallistumista kunniatehtävänä.

 

Löydettyään vedestä vänrikin saappaat, Kari Ylönen (vasemmalla) soitti ensimmäisenä Timo Nyholmille (oikealla) ja seuraavana Sakari Niemiselle (keskellä). Kuva: Tuomas Härmä

"Kaveria ei jätetä" 

Hautajaisväen surusaaton kulkiessa kappelista sankarihautausmaalle kaksi F/A-18 Hornet -hävittäjää Karjalan lennostosta lensi ylilennon kunnianosoituksena vänrikki Karlssonille. Pieni, valkoinen arkku laskettiin maahan Porilaisten marssin soidessa.

Puolustusvoimien virallisena edustajana tilaisuudessa toiminut Lounais-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Petteri Iitti, kuvailee tilaisuutta tyylikkääksi ja arvokkaaksi.

– Kunnioitan niitä aktiiveja ja vapaaehtoisia, jotka tekevät työtä ja pyrkivät saamaan heitä (sankarivainajia) takaisin kotiin. Heidän työnsä on siinä suuremmassa asemassa. Puolustusvoimat järjestää hautajaiset sotilaallisena kunnianosoituksena, Iitti sanoo.

Iitin mukaan tilaisuus kertoo myös tärkeän viestin nuoremmalle sukupolvelle.

– Se, mikä meidän täytyy muistaa isona arvona on suomalainen perinne: kaveria ei jätetä ja kaikki tuodaan kotimaan multiin. 

Vänrikki Karlssonin omaiset kuvailivat tilaisuutta arvokkaaksi ja kiittivät Puolustusvoimia järjestelyistä. Asikkalan kunta oli ilmoittanut mahdollisuudesta kunnioittaa vänrikin muistoa polttamalla kokkoja Asikkalanselän ympäristössä hautauspäivänä.