Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Bundeswehr

Kuvassa on Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä.

Saksan Ukrainalle lähettämät Patriot-ilmatorjuntajärjestelmät ovat osoittaneet kyntensä Ukrainan sodassa.

Saksalainen Patriot-osasto osallistuu ensi kertaa Suomessa järjestettävään suureen ilmapuolustusharjoitukseen

Rafael Vanhamäki

Saksalaiseen osastoon kuuluu noin 130 sotilasta ja 100 erilaista ajoneuvoa.

Suomi ja Saksa yhdistävät voimansa ADEX Mallet Strike 1/24 -ilmapuolustusharjoituksessa, joka alkaa toukokuun puolivälissä Lohtajalla. Kotimaisten joukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuu ensimmäistä kertaa Saksan Patriot-ilmatorjuntaohjuspatteri.

Harjoituksen esikuntapäällikön, everstiluutnantti Sami Nenosen mukaan saksalaisen Patriot-osaston henkilömäärä on noin 130 ja siihen kuuluu noin 100 ajoneuvoa tai hinattavaa laitetta.

Kotimaisista joukoista harjoitukseen osallistuu Maa-, Meri- ja Ilmavoimista kaikkiaan noin 1 500 taistelijaa. Kalustoa on noin 350 ajoneuvoa, 20 lentokonetta ja 2 helikopteria.

– Aiemmin valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus avattiin kansainväliseksi muutama vuosi sitten, Nenonen avaa.

Nenosen mukaan viime vuosien aikana harjoituksessa on ollut ulkomaalaisia vieraita lähinnä Ruotsista, Norjasta ja Yhdysvalloista.

– Saksalaiset olivat vieraana samassa harjoituksessa viime marraskuussa, ja heidän aloitteestaan osallistuvat harjoitukseen tällä kertaa ihan oikealla yksiköllä, Nenonen kertoo.

Harjoitus on Nenosen mukaan Länsi-Euroopan mittapuulla suuri ja ennen kaikkea laadukas, jonka myös saksalaiset huomasivat vierailullaan.

– Erityisesti maalitoiminta on runsasta ja monipuolista. Se on todellakin elänyt ajassa, Nenonen toteaa.

Nenonen kertoo, että Ukrainan sodasta otettuja oppeja on otettu harjoituksessa huomioon ja esimerkiksi miehittämättömien lentolaitteiden ja risteilyohjusten torjuntaa on kehitetty.

Saksan Ukrainalle lähettämät Patriot-ilmatorjuntajärjestelmät ovat olleet avainasemassa Ukrainan ilmapuolustukselle Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Yhteistyön voima

Nenosen mukaan harjoitus kehittää Suomen ja Saksan järjestelmiä, mutta ennen kaikkea yhteistyötä.

– Harjoituksessa pystytään kaksipuoleisuuteen ja kehittämään sekä suomalaisten että saksalaisten toimintaa, Nenonen sanoo.

Isoimmista lentokierroksista tehdään Nenosen mukaan tarkat "debriefing-tilaisuudet", joissa analysoidaan, minkä osaston ohjusten irroitukset onnistuivat parhaiten ja mikä osasto osui maaleihin ensin.

– Pääsemme myös mallintamaan elektronista sodankäyntiä, Nenonen kertoo.

Nenonen sanoo, että harjoituksessa päästään kehittämään kahta yhteenkuuluvuuden kannalta kriittistä osa-aluetta – teknistä yhteensopivuutta ja toiminnallista yhteensopivuutta.

Teknisten johtamisjärjestelmien on Nenosen mukaan oltava yhteensopivia, mutta myös toimintaa ja taistelua on harjoiteltava yhdessä.

Toiminnalliseen yhteenkuuluvuuteen kuuluu Nenosen mukaan esimerkiksi käskytys ja raportointi molempiin suuntiin.

– Näitä voidaan paperille kirjoittaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen on harjoiteltava yhdessä, jotta asiat voidaan todeta, Nenonen toteaa.

ADEX Mallet Strike 1/24 -ilmapuolustusharjoitus pidetään Lohtajalla 14. - 23.5.2024.