Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Patria

Patrian panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusvaunu

6x6-miehistönkuljetusvaunut ovat Patrian hittituote.

Saksa ja Patria taas askeleen lähempänä suurkauppaa

Onni Aarnos

Patrialla ollaan tyytyväisiä Saksan sitoutumiseen CAVS-hankkeeseen.

Patrian toiveet jopa tuhannen panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon tilauksesta saivat jälleen uutta pontta, kun Saksa ilmoitti liittyvänsä CAVS-yhteishankkeen (Common Armoured Vehicle System) tutkimus- ja kehitysohjelmaan. Ilmoitus voi kieliä siitä, että Saksa on nyt entistä lähempänä uusien 6x6-miehistönkuljetusvaunujen tilaamista Patrialta.

– Tämä on uusi askel sillä polulla, joka toivottavasti johtaa Saksan tilaukseen, sanoo Patrian Global-divisioonan johtaja Jukka Holkeri.

Saksan liittyminen tutkimus- ja kehitysohjelmaan tarkoittaa käytännössä sitä, että se saa pääsyn maiden yhteisen tuotekehityksen tuloksiin ja pääsee vaikuttamaan ajoneuvoalustakehitykseen.

– Saksa osallistuu tämän myötä myös tuotekehityksen kustannuksiin eli he laittavat hankkeeseen nyt myös rahaa. Rahan tullessa kuvaan asiat alkavat usein konkretisoitua, Holkeri toteaa.

Tutkimus- ja kehitysohjelmassa olivat jo valmiiksi mukana Suomi, Latvia ja Ruotsi. Patria 6x6 -ajoneuvojen toimitukset näihin kolmeen maahan ovat jo käynnissä ja ajoneuvoja on myös operatiivisessa käytössä. Saksa tekee paraikaa päätöksiä uusien 6x6-ajoneuvojen tilaamisesta.

Patrialla ollaan tyytyväisiä Saksan liittymisestä tutkimus- ja kehitysohjelmaan, mutta korostetaan, ettei mitään sopimusta ole vielä syntynyt, eikä Saksalle ole vielä myyty yhtään vaunua.

– Olemme hyvin iloisia ja uskomme, että Patria 6x6 on paras ajoneuvo Saksalle. Ei kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa. Mikään ei ole varmaa ennen kuin nimet ovat paperissa ja poliittiset hyväksynnät on saatu, Holkeri muistuttaa.

Patrian 6x6:n kanssa tilauksesta kilpailee saksalaisen asejätti Rheinmetallin valmistama Fuchs-miehistönkuljetusvaunu. Asehankintojen kotimaisuutta on pidetty Saksassa tärkeänä. Patria onkin painottanut, että jos Saksa tilaa heiltä vaunuja, ne valmistetaan Saksassa.