Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Timo Rischer

Simulaattorin lipas.

Patruunatilanteen näkee lippaasta, mutta ei sillä perinteisellä tavalla.

Sähköä ilmassa – Paukkupatruunoita täydentävän sähköisen järjestelmän käyttö alkoi varuskunnissa

Santeri Saarinen

Laitteisto tulee lisäämään palvelusturvallisuutta, harjoitusmahdollisuuksia ja huoltovarmuutta, ylivääpeli Riku Kolhonen arvioi.

Taustalla olevassa rakennuksessa pamahtaa vielä perinteisen räkäpään laukaus. Ylivääpeli Riku Kolhonen esittelee Santahaminan rakennetulla taistelualueella uutta, paukkupatruunoiden korvaajaksi ristittyä laitetta. Kysessä on israelilaisvalmisteinen MAGNET Lite, jota on hankittu Suomen kaikkiin kaksipuolisen taistelun simulointijärjestelmän, eli KASI-järjestelmän, omaaviin varuskuntiin. 

Toisin kuin perinteisiä paukkupatruunoita käytettäessä, kyseisessä laitteessa sisällä ei räjähdä mikään. Laukausta simuloidaan lippaassa olevan kaiuttimen ja piipun etupäässä olevan KASI-yksikön päällä olevan led-valon avulla.

– Käytännössä laite lisää koulutusmahdollisuuksia ja varmistaa, että harjoittelu onnistuu silloinkin, kun paukkuja ei ole saatavilla, Kolhonen kertoo.

Kyse onkin, ennemmin kuin korvaajasta, harjoitustoiminnan täydentäjästä. Laitetta voidaan käyttää sekä yhdessä KASI-järjestelmän kanssa että ilman.

Koska laite on käytännössä vaaraton, kohti voidaan ampua teoriassa vaikka metrin päästä. Hylsyjäkään laitteen käyttö ei jätä jälkeensä, helpottaen näin harjoittelua esimerkiksi kaupunkialueilla.

– Kaiutin on säädetty ennakkoasetuksena sataan desibeliin, mutta volyymia voidaan säätää käyttötarkoituksen mukaan suuremmaksi tai pienemmäksi, Kolhonen jatkaa.

Palvelusturvallisuuden lisääntyminen on niin sanotusti uuden laitehankinnan pihvi. Tämän lisäksi harjoitusmahdollisuuksien ohella lisääntyy myös niihin vapautuva aika.

 – Sähköistä järjestelmää käytettäessä lipastukset, käyttäjätarkastukset ja huollot jäävät pois, Kolhonen muistuttaa.

Laitteella kompensoidaan myös paukkupatruunoiden tarvetta. Jos harjoituksia tarvitaan enemmän tai paukkupatruunoita ei syystä tai toisesta ole saatavilla, laite mahdollistaa harjoittelun myös tuolloin. Näin ampumatarvikkeiden määräkiintiöistä ei nykyiseen tapaan tarvitse koulutuksissa huolehtia. Myös kouluttajat selvinnevät jatkossa vähäisemmällä äänenkäytöllä.

 Ledit, kaiutin ja monta ässää hihassa

Kuinka laite sitten käytännössä toimii? Järjestelmään kuuluu liipaisinanturi, lipaspesään työnnetty aseyksikkö, itse lipas, sekä KASI-lähettimen päällä oleva lähetinyksikkö. 

– Käytännössä katsoen järjestelmä perustuu magnetismiin. Liipaisinanturi tunnistaa, että liipaisinta käytetään ja siitä viedään tieto aseyksikön kautta lippaaseen. Kun laukaisu tapahtuu, se viedään lähetinyksikköön, joka antaa käskyn KASI-lähettimelle, Kolhonen selostaa tarkkaavaisesti.

Koska KASI-lähetin yleensä toimii välähdyksestä ja sykkeestä, sähköinen järjestelmä on uudelleenohjelmoitu siten, että lähetin ymmärtää laserin lähetyskäskyn sähköisesti.

Laitteen lippaasta löytyy monia toimintoja. Esimerkiksi häiriöiden määrä voidaan säätää etukäteen. Jäljellä olevien patruunoiden ja lippaiden määrän taas näkee painamalla virtanäppäintä. Vaihto tapahtuu periaatteessa normaalisti, ottamalla lipas pois ja asentamalla se takaisin. 

Välähtävät led-valot ja laukausta mimikoiva ääniraita ovat perinteiseen A-tarvikkeeseen verrattuna erilainen kokemus. Esimerkiksi rekyyliä järjestelmä ei tuota lainkaan. Nimenomaan täydentävänä järjestelmänä MAGNET Liten ensimmäiset käyttäjäkokemukset ovat olleet odotetusti myönteisiä. Nyt varuskuntiin saapuneiden erien harjoituskäytön on tarkoitus alkaa välittömästi.