Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Henri Sorsa

Kadetti seisomassa laivan kannella.

Merikadetti Cilla Koskinen nauttii merellä olemisesta. Hän uskoo laivasto-olosuhteiden kehittävän erityisesti resilienssiä ja kärsivällisyyttä.

Operatiivisiin tehtäviin suoraan opinnoista

Patrik Haverinen

Kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostunut merikadetti Cilla Koskinen on oppinut löytämään oman rauhan pitkilläkin laivajaksoilla. Hän suosittelee meriupseerikoulutusta kaikille riippumatta siitä, missä puolustushaarassa on varusmiespalveluksensa suorittanut.

Kadetti Cilla Koskinen / 88. merikadettikurssi / Merisotakoulu

"Suoritin varusmiespalvelukseni Kaartin jääkärirykmentin esikunta- ja viestikomppaniassa. Hakeuduin merikadetiksi laivasto-opintosuunnalle taustallani Maavoimien varusmieskoulutus, sillä kaipasin uudenlaista haastetta ja näkökulmaa Puolustusvoimien toimintaan. Nuorten luutnanttien tehtävät pyörivät useimmiten joukkotuotannon ympärillä, mutta Merivoimissa nuoretkin upseerit pääsevät toteuttamaan operatiivisia tehtäviä, kuten alusten arjesta huolehtimista, aluevesien turvaamista ja valvontaa. Lisäksi sijoittuminen eteläiseen Suomeen Pansion tai Upinniemen varuskuntaan innosti jo ensi alkuun.

Ensimmäinen kouluvuotemme kului pitkälti kaikkien puolustushaarojen kadettien kanssa Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa. Tällöin luotiin pohja upseeriuralle ja pyrittiin yhtenäistämään toimintatapojamme. Kevätlukukauden lopulla siirryimme Suomenlinnaan Merisotakoulun tiloihin ja harjoittelimme vuoden verran merenkulun perusteita ja laivapalveluoppia. Koulutuspurjehduksella lähdimme kauas avomerelle ja pääsimme kokemaan pitkiä yhtäjaksoisia merelläolojaksoja. Mitä pidemmälle koulutus on edennyt, sitä enemmän olemme alkaneet keskittyä taktiikan opetukseen.

Kadettiaikoina olen kehittynyt erityisesti kärsivällisyydessä. Väsyneenä ja stressaantuneena toimiessa on yksinkertaisesti luotettava omaan tekemiseen. Pitkillä jaksoilla pienissä tiloissa erilaisten ihmisten kanssa toimiessa on pakko löytää oma tila ja rauha – joillekin se tarkoittaa urheilua, toisille kirjan lukemista punkassa maaten.

Nautin kovasti merellä olemisesta. Itseäni kiinnostaa erityisesti se, miten voimme yhteensovittaa toimintaamme kansainvälisten kumppaneidemme kanssa niin rauhan aikana kuin kriisitilanteiden ja rauhanturvatehtävienkin osalta. Unelmani olisikin toimia virassa, jossa minulla olisi mahdollisuus vaikuttaa kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen.

Merikadetin uraa pohtivat: pitäkää mieli avoimena. Lukiosta valmistuttuani minullakin oli täysin erilaiset urapolut mielessä. Vaikka olisi Maa- tai Ilmavoimissa varusmiehenä, mikään ei poissulje meriupseerin uralle tähtäämistä. Merellä on hyvä olla."