Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmasotakoulu

Kaksi varusmiestä ja koulutuslentokone

Kurssilla varusmiehet saavat simulaattorikoulutuksen lisäksi jopa 35 lentotuntia Grop G 115 koulutuskoneella.

"Ilmavoimien koulutusjärjestelmä tuottaa maailmanluokan ohjaajia" – Sadannelle lentoreserviupseerikurssille odotetaan hakijaryntäystä

Patrik Vuori

Haku Ilmavoimien lentokoulutuksen selkärankana toimivalle kurssille päättyy kahden viikon kuluttua.

Kurssin juuret ovat Kauhavalla, jossa se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1931 nimellä "Ilmavoimien RUK." Tavoitteena oli alusta asti kouluttaa Suomen ilmapuolustukseen taitavia lentäjiä. 

– Ensimmäinen kurssi järjestettiin Kauhavan lakeuksilla kaukana itärajasta. Aikoinaan vitsailtiin tasaisen Etelä-Pohjanmaan tulleen valituksi siksi, koska lennoilla tehtiin paljon pakkolaskuja – koneet olivat silloin kangaspeitteisiä ja moottorit epäluotettavia. Nykykoneilla moisia ongelmia ei juuri enää tule, kertoo LentoRUK:n valintapäällikkö majuri Tuukka Antikainen

Kuusivaiheinen valintaprosessi

Kovasti kilpaillun kurssin paikoista taistelee vuosittain noin 800 hakijaa. Näistä vain noin 40 valitaan kurssille. 

Kevään aikana toteutettava valintaprosessi on monivaiheinen ja sisältää niin fyysisiä kuin henkisiä testejä, haastatteluja ja lääketieteellisiä tarkastuksia. Valintaprosessissa on kuusi eri vaihetta, joissa mitataan muun muassa lihaskuntoa, kognitiivisia kykyjä sekä psykologisia ominaisuuksia. Henkilön tulee pystyä loogiseen päättelyyn ja pysyä toimintakykyisenä myös paineenalaisessa tilassa. 

Hakija pystyy itse vaikuttamaan mahdollisuuksiinsa edetä valintakokeissa parantamalla fyysistä kuntoaan. Kyvykkyys lentäjän ammattiin edellyttää fyysisen kunnon lisäksi kuitenkin myös tietynlaisia psyykkisiä ominaisuuksia, joita ihmisellä joko on tai ei ole. Juuri näitä ominaisuuksia valintakokeessa mitataan. Kurssille voi hakea kolme kertaa. 

– Kurssille hyväksytään vuosittain varusmiehiä, jotka ovat hakeneet useampana kertana, Antikainen kannustaa. 

Edessä monipuolinen ura

Kurssille valitut käyvät läpi yhdeksän kuukauden koulutusjakson, jonka aikana he opettelevat lentämisen perusteet. Kaikki kurssilaiset eivät päädy työuralle Ilmavoimiin – kyse on aina henkilökohtaisesta valinnasta. Suurin osa LentoRUK:n käyneistä hakee kuitenkin lentoupseerin uralle, ja hävittäjäohjaajan tehtävät ovat edelleen suosituin vaihtoehto. Osa jatkaa ohjaajiksi esimerkiksi Rajavartiolaitoksen tai Maavoimien palvelukseen. LentoRUK:sta 2000-luvun alussa valmistunut Antikainen kertoo, että lentoupseereilla on mahdollisuus monipuoliseen uraan.

– Lentäminen on pääasiallinen työ, mutta myöhemmin uralla on mahdollisuus edetä operatiivisiin tai vaikkapa henkilöstöhallinnollisiin tehtäviin, Antikainen korostaa. 

Juhlakurssille ennätysmäärä hakijoita?

Vuonna 2025 järjestettävä sadas LentoRUK on merkittävä virstanpylväs Ilmavoimien ja koko Puolustusvoimien historiassa. Antikaisen mukaan Ilmavoimien menestys pitkälti perustuu jatkuvuuteen ja korkeatasoiseen koulutukseen.

– Ilmavoimien lentokoulutusjärjestelmä tuottaa maailmanluokan ohjaajia, ja sadas kurssi on merkki siitä, että tämä ketju on onnistuttu pitämään yhtenäisenä, Antikainen kertoo.

Kurssille odotetaan tänä vuonna poikkeuksellisen suurta hakijamäärää. Antikainen arvioi, että hakijoita voisi olla jopa 900.

– Hakijamäärät vaihtelevat vuosittain, mutta sadan kurssin historia ja näkyvyys varmasti lisäävät kiinnostusta, Antikainen pohtii.


Majuri Tuukka Antikaisen uraa ilmavoimissa edelsi lentoreserviupseerikoulu. Kuva: Patrik Vuori

Kansainväliset tehtävät lisääntyvät

LentoRUK:n koulutus on tiiviisti kytköksissä kansainväliseen toimintaan erityisesti Suomen Nato-jäsenyyden myötä. Ilmavoimat on jo pitkään toiminut Nato-yhteensopivana, ja nyt yhteistyö tulee entisestään lisääntymään.

LentoRUK:n käyneillä on tulevaisuudessa yhä enemmän mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin operaatioihin ja koulutusyhteistyöhön. Urapolku ei rajoitu kotimaan tehtäviin, vaan avaa ovia myös kansainvälisille areenoille.

– Tämä kurssi valmentaa niitä, jotka ovat valmiita viemään itsensä äärirajoille. LentoRUK on ollut vuosikymmenien ajan ainutlaatuinen yhteisö, ja sieltä on mahdollisuus ponnistaa maailman parhaiden sotilaslentäjien joukkoon, Antikainen tiivistää.

Haku sadannelle Lentoreserviupseerikurssille kurssille päättyy 15.10.2024. Kutsut ensimmäiseen valintatapahtumaan lähetetään 1.11. ja valintakokeet järjestetään kevään aikana. Lentoreserviupseerikurssin voi poikkeuksellisesti aloittaa jo käynnissä olevasta varusmiespalveluksesta huolimatta. Palveluksen päättymisen jälkeen kurssille ei voi hakea. Kurssille hyväksytyt saavat tiedon toukokuun loppuun mennessä ja kurssi alkaa samanaikaisesti saapumiserän II/2025 kanssa 7.7.2025.