Saako intissä väsyttää?

Varusmiesten päivä pyörähtää käyntiin vaiheittain kello 5.30 eteenpäin, ja viimeiset heräävät seitsemältä. Herätys on aikainen, joten väistämättä jokainen varusmies voi kohdata päivän aikana vihollisen: väsymyksen.

Pienen väsymyksen iskeminen on luonnollinen osa ihmisen päivää. Väsymyksellä voi kuitenkin olla monia haittavaikutuksia varusmiehen arjessa. Liika väsymys saattaa haitata keskittymistä oppitunnilla tai olla vaaraksi koulutuksissa, joissa käsitellään aseita.

Liiallisen väsymyksen syy saattaa usein olla yöpäivystys tai muuten vain huonosti nukuttu yö.

Jokainen varusmies yöpäivystää vuorollaan. Pahimmillaan unta ehtii saada vain muutaman tunnin yössä, mikäli päivystys sattuu esimerkiksi kello 24–03 välille. Huonosti nukuttu yö vaikuttaa väistämättä seuraavana päivänä, ja vaikutusta on esimerkiksi oppimiseen.

Pitäisikö yöpäivystäjälle sallia erivapauksia seuraavana päivänä? Esimerkiksi pidennetty nukkuma-aika erillisessä tuvassa varmasti auttaisi yöpäivystäjää tulevan päivän palveluksessa.

Kasarmilla opitaan tärkeitä asioita. Jotta näistä opeista saadaan kaikki irti, olisi parempi, että taistelijalle annetaan tilanteen mukaan mahdollisuus lepohetkeen.

Intin alussa lyhyt hetki levähtää ja olla tekemättä mitään sai aivan uuden merkityksen. Hetki, jolloin luppoaikaa kertyi pidempään ja saattoi hetken huokaista, tuntui odotetulta, mutta ei ansaitulta. Lepo ei välttämättä ollut tarkoituksellista, vaan sitä sattui olemaan ohjelman välissä. Siitä huolimatta luppoajan voi käyttää hyödyksi.

Luppoaika on esimerkiksi sitä, kun kasarmilla ei hetkeen tapahdu mitään, ja taistelijat odottavat seuraavaa ohjelmaa. Tällöin kouluttajien tai varusmiesjohtajien tulisi kertoa reilusti tauon kesto, jotta varusmies voisi käyttää odotusajan rentoutumiseen. Lähes jatkuva ohjelma aamukuudesta vapaa-ajan alkuun vie nimittäin miehestä mehut.

Punkka on sallittu kaveri myös päivällä. Yleinen palvelusohjesääntö ei kiellä punkan käyttämistä päivisin: "Vuoteella voi levätä myös päivisin. Tällöin on riisuttava likaiset päällysvaatteet ja jalkineet."

Pienikin teko voi auttaa varusmiestä jaksamaan ja mielen pysymään keskittyneenä esimerkiksi seuraavalla oppitunnilla. Varusmiesjohtajien on hyvä miettiä alaisten jaksamista jokaisessa tilanteessa – ei taistelukoulutuksessakaan pidemmällä tauolla aleta sulkeisia vetämään. Entisen ryhmänjohtajani sanoin: sotilas nukkuu aina kun voi.