Petri Saarelainen

Sää Pirkkalassa oli nollassa ja taivaalta satoi reilusti lunta.

Sää haittasi hävittäjätestejä

Leevi Hormaluoma

Talvinen maisema valtasi Pirkkalan lentoaseman, kun ruotsalaisen Saab Gripenin testien oli määrä alkaa. Sääolosuhteet kuitenkin estivät lentotoiminnan torstain osalta.

HX Challenge jatkui Saab Gripenin mediapäivällä, jossa aikaisemmasta poiketen ei nähty itse lentokonetta ilmassa. Pilvinen ja raskaan lumisateen vuoksi Saab ei suorita lentoja. Hävittäjän jääminen maahan ei kuitenkaan tarkoita sen kyvyttömyyttä lentää Suomen olosuhteissa, vaan päivälle suunniteltujen evaluointivaiheiden estymistä.

Testejä uskotaan pystyvän jatkamaan kuitenkin tulevina päivinä normaalisti. Testeihin on varattu seitsemän arkipäivää, jotka alkoivat Gripenin osalta 29.1. ja viimeinen päivä on 6.2..

– Ei tällä muuta vaikutusta ole kuin se, että Saabin testisuunnitelman tämän päivän osuus on päätetty siirtää ensi viikolle. Tulevia testejä katsotaan sen mukaan mikä keli vallitsee, kertoo ilmavoimien HX -hankejohtaja, eversti Juha-Pekka Keränen.

– Ilmassa testaamiseen olemme toivoneet tämäntyyppisten olosuhteiden saapumista. Pääsemme todentamaan maalien tunnistamista pilvien läpi, eikä hävittäjä voi luottaa vain elektro-optisiin järjestelmiin. Toivotaan, että tulee myös aurinkoista keliä matkalle, jatkaa Keränen.

Eversti Juha-Pekka Keränen kertoi sään olevan "hyvä huono sää"

Ensimmäisen Gripen E:n saapuminen Suomeen tapahtui ilman saattajaa poikkeavasti aikaisemmista sään vuoksi. Toinen koneista saapuu mahdollisesti tänään. Tapahtumaan saapuvat Gripen E -mallit lentävät tällä viikolla ensimmäistä kertaa Ruotsin ulkopuolella.

– Tänään sääolot varsinkin laskeutumisen osalta ja näkyvyys ovat heikkoja, joten päätimme olla suorittamatta tälle päivälle suunniteltuja lentoja. Toivomme parempaa säätä, jotta voimme suorittaa suunnitellut testipisteet. Emme ole täällä mediaa, vaan HX Challengea varten, avaa Saabin kampanjapäällikkö, Magnus Skogberg.

Gripenin lisäksi Saab suorittaa testausta pakettiin sisältyvällä GlobalEye valvontakoneella, joka lentää Suomen ilmavoimien henkilökuntaa kyydissään Linköpingistä käsin. Lentokoneen testaus tapahtuu Suomen ilmatilassa ja sitä voi seurata Flightradar24 palvelussa.

Testi- ja todennustapahtuman tarkoituksena on selvittää ovatko valmistajan antamat tiedot ja lukemat todellisia Suomen olosuhteissa.

– Nämä kelit eivät eroa edellisten koneiden kohdalle osuneista keleistä liikaa. Olemme täällä todentamassa testipisteitä, johon ei vaikuta mitkä sääolosuhteet vallisevat, toteaa Keränen.

– Olen luottavainen, että voimme toteuttaa suunnitellun testausohjelman tulevan viikon aikana, kommentoi Skogberg.

HX Challengeen on saapumatta vielä Yhdysvaltalaiskoneet, joiden päivät ovat seuraavat:

Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020