Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Lauri Höyssä

Kuvassa Pål Jonson.

Puolustusministeri Pål Jonson edustaa Värmlannin vaalipiiriä.

Ruotsin uunituore puolustusministeri ensimmäisenä Suomeen

Lauri Höyssä

Ruotsin uuden hallituksen puolustusministeri Pål Jonson tapasi puolustusministeri Antti Kaikkosen Helsingissä.

Suomen ja Ruotsin puolustusministereiden ensimmäinen virallinen tapaaminen oli 24. lokakuuta. Ruotsin maltillisen kokoomuksen ministeri Pål Jonson vieraili Suomessa ja tapasi puolustusministeri Antti Kaikkosen.

Jonson nimettiin Ulf Kristerssonin hallituksen puolustusministeriksi 12. lokakuuta. Kyseessä oli hänen ensimmäinen ulkomaanvierailunsa tehtävässä. Jonson edustaa pääministeripuolue maltillista kokoomusta.

Puolustusministerien tapaaminen koski Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen yhteistyön tulevaisuutta. Ministerit vakuuttivat tapaamisen jälkeen, että yhteistyö tulee jatkumaan tiiviinä aikaisemman yhteistyön tiiviinä jatkeena.

– Suomi on meidän läheisin kansainvälinen kumppanimme, mitä tulee turvallisuuteen ja puolustukseen, Jonson julistaa.

Kaikkonen on pitänyt aktiivista yhteyttä Ruotsin puolustusministeriin kautensa aikana. Yhteistyötä on lisännyt Venäjän käymän hyökkäyssodan aiheuttama muutos Euroopan turvallisuustilanteessa sekä maiden samanaikaiset jäsenhakemukset Natoon.

– Kuten tiedätte, meillä oli hyvää yhteistyötä Jonsonin edeltäjän, Peter Hultqvistin, kanssa. Tapasimme yli 60 kertaa kolmen vuoden aikana, Kaikkonen kertoo.

Yhteistyötä Natossa ja keskenään

Odotetusti Naton jäsenhakemukset olivat keskusteluissa keskeisessä asemassa. Puolustusministerit toivoivat yhdessä molempien maiden jäsenyyden varmistuvan pian.

– Aiomme edetä synkronoidusti. Puhumme siitä, että teemme tämän käsi kädessä, Suomi ja Ruotsi, Jonson avaa.

Ministerit korostivat maiden kahdenvälisen yhteistyön merkitystä. Sen sekä nähtiin avittavan Naton liittymisprosessissa että toivottiin jatkuvan yhä tiiviimpänä jäsenyyden saavuttamisen jälkeen.

– Olen varma, että työ jota Suomi ja Ruotsi ovat tehneet keskinäisesti tekee meistä valmistautuneempia liittymään Natoon, Jonson arvioi.

– Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä on viime vuosina tiivistetty voimakkaasti ja meillä on ajatus edelleen tiivistää yhteistyötämme, myös Naton jäseninä, Kaikkonen sanoo.

Oppinut puolustusosaaja

Jonson on istunut valtiopäivillä vuodesta 2016, joilloin hän nousi varasijalta maltillisen kokoomuksen aikaisemman edustajan Pia Hallströmin kuoltua.

Ennen edustajuuttaan Jonson on työskennellyt monipuolisesti politiikassa ja maanpuolustuksellisten teemojen parissa. Hän on ollut töissä esimerkiksi Ruotsin puolustusministeriön alaisessa tutkimuskeskuksessa Totalförsvarets forskningsinstitutissa ja toiminut maltillisen kokoomuksen kansliapäällikkönä Euroopan parlamentissa.

Jonson on opiskelut ympäri maailmaa. Hänellä on kandidaatin tutkinto politiikan tutkimuksesta yhdysvaltalaisesta Georgetownin yliopistosta, maisterin tutkinto eurooppalaisesta politiikasta belgialaisesta Collège d'Europesta ja tohtorin tutkinto sotatieteistä Lontoossa sijaitsevasta King's Collegesta.