Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nato

Turkin presidentti Erdogan sekä Ruotsin pääministeri Kristersson kättelemässä

Erdoganin, Kristerssonin ja Stoltenbergin tapaaminen tuotti tuloksen, joka valtiojohdon mukaan parantaa myös Suomen turvallisuutta.

Ruotsin Nato-jäsenyys otti harppauksen eteenpäin

Noora Pumpanen

Turkin presidentti Erdogan ilmoitti myöhään maanantai-iltana antavansa tukensa Ruotsin jäsenyydelle.

Ruotsin Nato-jäsenyys nousi suurimmaksi puheenaiheeksi Vilnan huippukokouksen aattona maanantaina 10. heinäkuuta.

Vilnaan saapunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ennen tiistaina alkavaa kokousta.

Ruotsin jäsenyysprosessin etenemisen oli ennakoitu olevan yksi kokouksen keskeisimmistä kysymyksistä. 

Odotukset Ruotsin jäsenyyden toteutumisen aikataulun suhteen ehtivät muuttua pariin otteeseen maanantain aikana. Alunperin toiveikas tilanne alkoi aamupäivällä näyttää epävarmalta, kun Erdogan ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että Ruotsin Nato-jäsenyys edellyttäisi Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen jatkamista.

Erdoganin ulostulo sai pian laajan tyrmäyksen muilta poliitikoilta.

Stoltenberg kommentoi vaatimusta tiedotustilaisuudessa ja korosti Ruotsille viime vuonna Naton Madridin huippukokouksessa asetettujen ehtojen täyttyneen.

– Meidän täytyy muistaa, että se, mitä sovimme Madridissa, oli hyvin tarkka lista ehdoista, jotka Ruotsin on täytettävä tullakseen Naton täysjäseneksi. Ruotsi on täyttänyt nämä ehdot, hän muistutti.

Sopu löytyi kolmenvälisessä tapaamisessa

Naton pääsihteeri Stoltenbergin johdolla käydyt keskustelut Turkin ja Ruotsin välillä jatkuivat myöhään maanantai-iltaan. Lopulta Stoltenberg ilmoitti ratkaisun löytyneen.

– Voin ilokseni ilmoittaa, että presidentti Erdogan on luvannut viedä Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen Turkin parlamentin käsiteltäväksi mahdollisimman pian ja edistää ratifiointia. 

Turkin ja Ruotsin keskusteluissa käsitellyt kysymykset liittyivät muun muassa terrorismin vastaisiin toimiin. 

Jäsenyyden toteutuminen edellyttää Turkin ratifioinnin ohella myös Unkarin ratifiointia. Stoltenberg kertoi uskovansa tilanteen ratkeavan.

– Unkari on tehnyt selväksi, ettei se ole viimeinen, joka ratifioi Ruotsin jäsenyyden, hän vastasi median kysymykseen.

Ruotsin Nato-jäsenyys tärkeää myös Suomen turvallisuudelle

Ruotsi jätti jäsenhakemuksensa yhdessä Suomen kanssa viime vuoden toukokuussa, mutta yhtäaikainen liittyminen jäi lopulta haaveeksi Turkin vaatimusten vuoksi. Suomi on pitänyt esillä tavoitetta Ruotsin liittymisprosessin loppuun saattamiseksi.

– Suomelle on tärkeää saada Ruotsi Naton jäseneksi viipymättä, korostettiin Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa Vilnan huippukokouksen alla.

Uutinen Ruotsin jäsenyysprosessin etenemisestä otettiin suomalaisten delegaatiossa vastaan tyytyväisenä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi lopputulosta tuoreeltaan Twitterissä.

– Olen usein sanonut, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole valmis ilman Ruotsin jäsenyyttä. Nyt olemme askeleen lähempänä sen valmistumista. Ruotsin myötä koko liittouma tulee olemaan vahvempi, Niinistö twiittasi myöhään illalla.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoivat uutista sosiaalisessa mediassa.

– Upeita uutisia Vilnan pimenevässä illassa! Turkki on viemässä Ruotsin Nato-jäsenyyden parlamentin ratifioitavaksi. Ruotsin jäsenyys on tärkeää Ruotsin, Suomen ja koko liittokunnan kannalta ja elimellinen osa Euroopan turvallisuutta, Valtonen iloitsi.

– Vilnan kokouksen alkuun loistava uutinen. Turkki näyttää vihreää valoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Ruotsin jäsenyys tulee vahvistamaan Ruotsin, Suomen ja koko Naton turvallisuutta, Häkkänen hehkutti.