Ruotsin Nato-jäsenyys on hyväksyttävä - Ranskan ulkoministeri vieraili Helsingissä
Ranskan ulko- ja eurooppaministeri Catherine Colonnan vierailu syksyisessä Helsingissä käsitteli ajankohtaista turvallisuustilannetta.
Ranskan ulko- ja eurooppaministeri Catherine Colonna vieraili 28. Syyskuuta Helsingissä Suomen ulkoministeri Elina Valtosen vieraana. Vierailun aikana Colonna tapasi myös pääministeri Petteri Orpon. Colonnan autosaattueen saavuttua Ulkoministeriön sisäpihalle ministerit kättelivät ja poseerasivat kuvaa varten, jonka jälkeen he poistuivat kokoukseen ilman mediaa. Keskustelut käsittelivät Suomen tuoretta Nato-jäsenyyttä, Ukrainan sotaa sekä alueellisia konflikteja Afrikassa ja Kaukasuksella.
Nato-jäsenyys puhuttaa yhä
Suomi ja Ranska ovat myös tiiviissä yhteistyössä turvallisuus- ja puolustusasioissa. Ranska on ollut aktiivinen toimija Natossa ja Euroopan turvallisuuden ylläpitämisessä jo pitkään, ja Suomi on osallistunut useisiin yhteisiin puolustushankkeisiin. Keskustelussa korostettiin myös länsimaisen yhteistyön tärkeyttä, puolustus- ja talousmielessä.
Valtonen kiitti Ranskaa tuesta Nato-prosessin aikana ja ylipäätään osoitti arvostusta maidemme välisille läheisille suhteille. Myös Colonna oli samaa mieltä asiasta, osoittaen myös arvostusta EU:n 27 jäsenmaan nopeasta reaktiosta Ukrainan sotaa kohtaan ja kertoi Ranskan olevan hyvin iloinen Suomen Nato-jäsenyydestä.
-Olemme hyvin kiitollisia Ranskan antamasta tuesta prosessin aikana. Olemme hyvin onnellisia ollessamme liittolaisia, mutta on silti osoitettu että Euroopassa on tehtävä enemmän, Valtonen muistutti.
Tiedotustilaisuudessa molemmat ministerit esittivät toiveita, että Ruotsikin pääsisi mukaan liittoon. Turkin ja Unkarin viivyttelyjen takia Ruotsin jäsenyys on ollut jäissä jo pitkän aikaa, huolimatta siitä, että samanaikaisesti hakenut Suomi on jo ollut miltei puoli vuotta jäsenenä.
-Se tapahtuu yksinkertaisesti - Turkki ja Unkari, jotka ovat jättäneet jäsenyyden hyväksymättä, ratifioivat ja toteuttavat sen, mitä lupasivat Madridissa 2022. Siitä on jo yli vuosi, se on tehtävä nyt, Colonna toteaa.
Energiapolitiikkaa ja ydinvoimaa
Ukrainan sodan aiheuttamat nousut sähkökuluissa ovat puhuttaneet jo pitkään. Molemmat ministerit kommentoivat aihetta, puhuen tärkeästä ranskalais-suomalaisesta projektista, ranskalaisen Arevan rakentamasta Olkiluodon ydinvoimalan kolmannesta reaktorista.
-Meitä yhdistää myös suhtautumisemme ilmastonmuutokseen ja hiilineutraalisuuteen. Sitoutumisemme ydinenergiaan on erittäin vahvaa. Se on sektori, jolla arvostamme todella paljon Ranskan pitkäaikaista linjaa, kommentoi Valtanen.