"Näinä aikoina me tarvitsemme luottamusta toisiimme" – Ruotsin kuningas korosti yhteistyön merkitystä Suomen vierailullaan
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja presidentti Alexander Stubbin avajaispuheet saivat raikuvat aplodit Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen 50-vuotisjuhlassa.
Suomi ja Ruotsi ovat tänä päivänä hyvin läheisiä, jopa läheisempiä kuin koskaan aikaisemmin, toteaa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Ruotsin kuningaspari osallistui Espoossa Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen 50-vuotisjuhlaan maanantaina.
Puheessaan kuningas kiitti maiden lähentymisestä Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubbia, joka oli myös paikalla juhlassa vaimonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa.
– Elämme kriisien ajassa, jossa sääntöpohjainen maailma on uhattuna, esimerkkeinä Ukrainan ja Gazan tilanne. Mutta kun ajattelen Pohjolaa, tunnen olevani turvassa, Stubb sanoo.
Stubb vannoo Suomen ja Ruotsin kumppanuuden nimeen, mikä näkyy esimerkiksi molempien maiden EU- ja Nato-jäsenyytenä. Hän myös muistuttaa, kuinka Suomea ja Ruotsia yhdistää Itämeri, jonka merkitys on lisääntynyt etenkin turvallisuuden saralla.
– Lojaaliudestamme Ruotsiin kertoo sekin, että kutsumme sitä nimenomaan Itämereksi, emme Länsimereksi, Stubb lisää kevennykseksi.
Puheessaan kuningas Kaarle XVI Kustaa kertoi muistavansa oikein hyvin kulttuurikeskuksen vihkimisen 50 vuotta sitten. Kuva: Yankuan Zhang
– Näinä aikoina me tarvitsemme luottamusta toisiimme. Suomella ja Ruotsilla on yhteinen ja selkeä suunta tulevaisuuteen. Yhdessä voimme kohdata vastaan tulevat haasteet, kuningas jatkaa.
Kriisinkestävyyttä ja kulttuuria
Tilaisuudessa kuultiin myös muita puheenvuoroja, kun asiantuntijat jakoivat näkemyksiään vallitsevasta maailmantilanteesta ja tulevaisuudesta.
– Nykyään meidän täytyy rakentaa resilienssiä sen sijaan, että loisimme yhteiskuntaa, joka pyrkisi minimoimaan kriisejä. Tämä on tietysti epäoikeudenmukaista, mutta tällainen muutos on vuosikymmenien aikana tapahtunut, historioitsija Stefan Nygård kertoo.
Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt puolestaan muistuttaa, miten nykymaailmassa kaukaisetkin konfliktit koskettavat ihmisiä eri tavalla kuin ennen. Hän uskoo pohjoismaisen yhteistyön olevan avainasemassa muutosten aikaansaamiseksi.
– Väestön puolesta Ruotsi kattaa vain pienen osan EU:n väestöstä. Tilanne on sama myös muiden Pohjoismaiden kohdalla. Siksi yhteistyössä muiden pienten maiden kanssa voimme saada äänemme paremmin kuuluviin.
Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt, historian professori Johan Strang ja ohjaaja Anna Takanen pohtivat, miten Suomi ja Ruotsi luovivat tulevaisuuden maailmassa. Paneelikeskustelun juonsi Hanaholmenin ohjelmakoordinaattori Ella Turta. Kuva: Yankuan Zhang
Kulttuurikeskuksen merkkipäivälle luonteenomaisesti tilaisuudessa keskusteltiin myös yhteistyön ulottamisesta laajemmin yhteiskunnan eri sektoreille, kuten kulttuuriin.
– Tarinan mukaan Britannian entiselle pääministerille Winston Churchillille esitettiin, että valtion kulttuurimäärärahat siirrettäisiin armeijan käyttöön. Siihen hän vastasi, että minkä takia me sitten sodimme, jos emme kulttuurimme takia? Oli tarina totta tai ei, ajattelen silti itsekin, että jos meillä ei ole kulttuuria puolustettavana, niin mitä me sitten puolustamme? pohtii ohjaaja Anna Takanen puheenvuorossaan.
Myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Stubb onnittelivat puheenvuoroissaan Hanasaaren kulttuurikeskusta pitkäjänteisestä työstä maiden välisen yhteistyön vahvistajana.
Hanasaaren kulttuurikeskus sai alkunsa vuonna 1967, kun Ruotsi halusi hyvittää 100 miljoonaa kruunua Suomen sodanaikaisia velkoja Suomen 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Silloin vasta hiljattain kruunattu Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa vihki kulttuurikeskuksen käyttöön 1. kesäkuuta 1975 yhdessä presidentti Urho Kekkosen kanssa.