Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Maria Palo-Pasanen

Kuvassa ruotsalaisia varusmiehiä.

Ruotsalaiset sotilaat vartioivat näkyvästi Gotlannissa Visbyn lentokenttää ja satama-alueita.

Ruotsi valmistautuu puolustukseen

Maria Palo-Pasanen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt maailmasta vaarallisemman ja tapahtumien ennustaminen on vaikeaa. Myös Ruotsi puolustaa aktiivisesti itseään.

Tammikuusta 2022 lähtien Ruotsi on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Gotlannissa ja useissa muissa paikoissa. Puolustusvoimien tehtävänä on puolustaa Ruotsia ja sen alueellista koskemattomuutta.

Ruotsin puolustusvoimat on aina valmis ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin ja seuraa kehitystä tiiviisti. Uusia sotilaita koulutetaan ja varsinkin nuoria naisia.

Ruotsi lakkautti pakollisen asevelvollisuuden 2009. Tämä oli virhe ja se korjattiin 2017, jolloin asevelvollisuus palautettiin. Ruotsissa on aina kannatettu sukupuolten välistä tasa-arvoa ja tämä näkyy armeijassa.

Viime vuosien aikana on Ruotsin puolustusvoimat kouluttanut yli 10 000 naista reserviin. Nyt on tehty ennätys, sillä 1675 naista haluaa suorittaa vapaaehtoisen palveluksen juuri tänä vuonna, koulutuksesta vastaava luutnantti Petri Huikko Ruotsin puolustuskorkeakoulusta kertoo ylpeänä.

 – Naiset ovat hyviä sotilaita. He oppivat nopeasti ovat ääritunnollisia ja monesti psyykkisesti vahvoja ja fysiikan he harjoittelevat tunnollisesti, Huikko sanoo.

Tiedustelu- ja turvallisuusuhka Ruotsille kasvaa

Ruotsin turvallisuuspalvelun Säpon entinen päällikkö Klas Friberg on tammikuusta lähtien muistuttanut, että turvallisuuspalvelu on jo 1-2 vuoden ajan nähnyt lisääntyneen tiedustelu - ja turvallisuusuhkan Ruotsille.

Fribergin mukaan tiedustelu-uhkan osalta on huomattava, että on olemassa valtiollisia toimijoita, joilla on tahtoa ja kykyä tehdä tiedustelun töitä Ruotsia vastaan. Nämä tahot saavat tietoa, joka on elintärkeää maan demokratialle.

– Ruotsalaisten sotilaiden palvelu ulkomailla on tähänkin saakka perustunut vapaaehtoisuuteen. Itämeren alueen turvallisuuspoliittisen tilanteen muututtua 2010-luvun puolivälissä tuli asevelvollisuuden palauttaminen ajankohtaiseksi. Kun asevelvollisuus palautettiin niin samalla myös päätettiin, että Ruotsin puolustusvoimien tulee kouluttaa vuosittain vähintään 4000 asevelvollista, Friberg toteaa.

Tällä hetkellä asevelvollisuutta suorittamassa on 5826 henkilöä, joista naisia on 1256. Ammattiupseereita Ruotsin puolustusvoimissa on 9400, aliupseereita ja sopimussotilaita 5100. Lisäksi Ruotsissa on ajoittain palveluksessa toimivia reserviläisiä, osa-aikaisia sotilaita ja noin 20 000 hengen vapaaehtoiset kodinturvajoukot.

Gotlanti avainasemassa

Pitkin talvea ja kevättä on strategisia joukkoja kuljettu Gotlannin saarelle, joka on Ruotsin suurin saari Itämerellä. Sotilaat vartioivat Visbyn lentokenttää ja satama-alueita. Sotilaat päivystävät myös kaduilla.

Gotlannin rykmentin P18 komentaja eversti Mattias Ardin uskoo, että turvallisuustilanteen heikkeneminen on johtanut Ruotsin asevoimien yhteenvetoon siitä, että osa puolustusrahoista pitäisi siirtää Gotlantiin.

– Gotlanti on historiallisesti tärkeä. Sieltä voidaan vaikuttaa Itämeren alueen sekä lento- että merireitteihin. On hyvä muistaa, että Gotlannin haltijalla on mahdollisuus hallita Itämerta, eversti Ardin painottaa.