Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Panssariajoneuvo ylittää estettä.

Patrian kuusipyöräiset panssariajoneuvot kiinnostavat nyt maailmalla.

Ruotsi ostaa Patrialta 6x6-ajoneuvoja lähes puolella miljardilla eurolla

Onni Aarnos

Yli 300 ajoneuvon hankinta on merkittävä paitsi taloudellisesti myös puolustusyhteistyön kannalta.

Ruotsi ostaa Patrialta 321 kuusipyöräistä panssaroitua ajoneuvoa. Sopimuksen arvo on noin 470 miljoonaa euroa, tehden siitä yhden Patrian suurimmista kaupoista Ruotsissa. Patria on jo aiemmin toimittanut Ruotsiin kaksikymmentä 6x6-ajoneuvoa, jotka tilattiin erillisellä sopimuksella huhtikuussa viime vuonna.

– Onhan tämä meille todella merkittävä sopimus. Suomi on tilannut 131 uutta 6x6-ajoneuvoa, Latvia vähän yli 200 ja Ruotsiin on jo toimitettu 20. Uusi tilaus siis lähes tuplaa tilausten määrän, Patrian Executive Vice President Jukka Holkeri kertoo. 

Holkerin mukaan Ruotsin investointi on merkittävä paitsi rahallisesti, myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kannalta.

– Kun käytössä on samanlaista kalustoa, pystytään paremmin harjoittelemaan yhdessä ja käyttämään kalustoa ristiin. Sopimus on siis valtavan tärkeä, ei vain Patrialle, vaan myös molempien maiden puolustusvoimille.

Holkeri kertoo, että 6x6-ajoneuvot on lähtökohtaisesti tarkoitus valmistaa Suomessa. Lopulliseen valmistuspaikkaan tulevat vaikuttamaan muut mahdolliset tilaukset ja tuotantokapasiteetin riittävyys. Esimerkiksi Hämeenlinnan tuotantolinja on Patrian hyvin vetäneen myynnin ansiosta jo valmiiksi kovalla käytöllä.

Patrialla toivotaan, että Ruotsin suurinvestointi kannustaa myös muita maita, kuten 6x6-ajoneuvojen hankintaa valmistelevaa Saksaa, hankintapäätökseen.

– Toivottavasti tämä rohkaisee Saksaa ja muita maita liikkumaan entistä enemmän kohti ostamista. Aikataulua on vielä hankala arvioida, mutta toivotaan, että tämä edesauttaa sitäkin puolta, Holkeri pohtii.