Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Marika Heinilä/Maasotakoulu

Kuvassa Reserviupseerikoulu Haminassa.

Reserviupseerikoulu sijaitsee Haminassa.

Uuden reserviupseerikurssin tavoitteena on vakioida koulutus

Otto Rantanen

Reserviin aletaan lauantaina kouluttaa uutta sukupolvea upseereita. Kurssille numero 261 koulu saa uuden johtajan.

Reserviupseerikurssi numero 261 alkaa lauantaina 5.11. Kurssille on valittu aliupseerikurssilla olleiden varusmiesten parhaimmisto. Reserviupseerikoulussa Haminassa he aloittavat matkansa kohti vänrikin tai aliluutnantin sotilasarvoa.

Reserviupseerikurssin johtaja, everstiluutnantti Teemu Hassi on valmistellut ja suunnitellut kurssin käytännön toteutuksen yksiköiden päälliköiden sekä Reserviupseerikoulun toimiston kanssa.

14 viikkoa kestävän kurssin toteutukseen on viime vuosina tuonut omat ongelmansa koronapandemia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kurssi saadaan toteutettua täysin suunnitellusti.

– Toivottavasti kurssi päästään toteuttamaan ihan normaalisti. Tarkoitus on palauttaa tauolla olleet yhteiset tapahtumat kuten Isoympyräviesti ja Kauneimmat joululaulut kurssiohjelmaan.

Reserviupseerikoululla on ollut syyskuusta asti uusi johtaja, eversti Mikael Salo. Hassin mukaan hänen läsnäolonsa ei tuota suuria muutoksia käytäntöihin. Tavoitteena on sen sijaan tehdä käytänteistä pysyvämpiä.

– Minulla ja uudella koulun johtajalla on pyrkimys vakioida mahdollisimman paljon tämän kurssin läpiviennistä ja toteuttamisesta. Tavoite on päästä jatkuvasta muutoksesta eroon – johtui se sitten koronasta tai koulutusjärjestelmän muutoksesta.

–  Odotan uutta kurssia täynnä positiivisia tulevia johtajia ja hyvää asennetta täynnä olevaa upseerioppilaiden joukkoa, jotka koulutamme osaksi reserviupseereiden katkeamatonta ketjua.

Everstiluutnantti Teemu Hassi on Reserviupseerikurssin johtaja. Kuva: Marika Heinilä/Maasotakoulu


Tavoite, jonka ei koskaan pitänyt täyttyä

Reserviupseerikurssille Haminaan on lähdössä esimerkiksi aliupseerioppilaskorpraali, tuleva upseerioppilas Miko Murtonen. Murtonen on täyttänyt 19 vuotta viikko ennen kurssille lähtemistä, ja hän matkaa Haminaan Parolan Panssariprikaatista.

– Jännittää hirveästi. Olen kuullut kaikenlaisia huhuja ja juttuja, mutta ei niistä tiedä että kuinka paljon on mukana sitä kuuluisaa kalamiehen lisää, Murtonen kertoo tuntemuksistaan.

Hän on valmistautunut seuraavaan varusmiespalveluksen etappiin juttelemalla perheensä, RUK:in käyneiden tuttujensa sekä Parolan upseerikokelaiden kanssa. Lisäksi hän on levännyt kunnolla lomallaan. 

Yksi odotuksen ja jännityksen aihe on paikan vaihtuminen. Varuskunnissa on pieniä eroja tavoissa, joilla asiat tehdään.

– Tietynlainen kulttuurishokki tulee, se vaatii kyllä totuttelua.

Ennen varusmiespalvelusta Murtosella ei ollut ajatuksena mennä johtajakoulutukseen. Elokuvasalissa istuessa oli ensin tullut pienoisena yllätyksenä oma nimi aliupseerikurssille lähtijöissä ja uudestaan reserviupseerikurssille valituissa. 

– Toisaalta onhan se niin, että hyvällä sykkeellä olen mennyt, ja nyt olen päässyt näin pitkälle. Tämä on ollut sellainen tavoite, jonka en ollut ajatellut täyttyvän.

Johtajakoulutuksessa oppimisen ja tekemisen tahti kiristyy. RUK on raskas fyysisesti, mutta myös paljon uutta opittavaa on. Teoriaa on luvassa paljon.

– Tähän mennessä on ollut sellaisia asioita, mitä jokaisen pitäisi ymmärtää. Nyt tulee sellaista, mitä ihan kaikkien ei tarvitse ymmärtää, vaan kurssille valitaan tulevat johtajat.

Kurssilta Murtonen odottaa hyvää porukkaa ja yhteishenkeä. Hän muistaa myös koulun usein toistellun iskulauseen "RUK kouluttaa, RUK kasvattaa", ja odottaakin jokaisen kasvavan omalla tavallaan. 

– Ainakin saanee sellaisen jämäkän otteen ja karsittua turhan epäröinnin pois päätöksenteosta ja toiminnasta, proviisoriksi ensi syksynä opiskelemaan lähtevä Murtonen summaa.