Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

Tykkien jyly hukutti Rovajärven harjoitusalueen tulimereen.

Rovajärven jäljiltä taistelija on valmis reserviin

Sauli Rautiainen

Paraikaa on käynnissä Maavoimien vaikuttamisharjoitus (MVH 20), joka järjestetään Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella 16.–27.11.2020. Harjoituksessa taistelija soveltaa oppimaansa, toimii osana joukkoa ja havaitsee mihin kykenee.

Rovajärvi on Rovaniemen lähellä sijaitseva Puolustusvoimien käytössä oleva sota- ja ampumaharjoitusalue. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 4100 henkilöä Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta.

–Koulutus on ollut tähän asti nousujohteista. Nyt toimitaan joukkokokonaisuuksina ja harjoitellaan kokonaisjärjestelmää. Testaamme vaikuttamisen ja tulenkäytön koko ketjua tulenjohdosta viestijärjestelmään ja komentopaikalta aseelle, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari.

MVH 20 -harjoitus on osalle varusmiehistä koulutuksen päättävä loppuharjoitus, jonka jälkeen taistelijat siirtyvät reserviin.

- Meillä on täällä hienoja nuoria miehiä ja naisia, jotka toteuttavat vaativatkin harjoitukset vallitsevissa talviolosuhteissa. Sotavalmis joukko on tavoitteena ja tähän asti on näyttänyt, että se on saavutettu, Saari kuvailee.

Alunperin MVH20 -harjoitus piti järjestää kansainvälisenä. Koronatilanteen vuoksi ulkomaisia vierailijoita saadaan seuraavan kerran kuitenkin vasta tulevaisuudessa.

- Pelasimme varman päälle ja jätimme kansainvälisen osuuden pois. Vastaavasti halusimme säilyttää kansallisen osuuden ja se toteutettiin huolellisesti tehdyillä koronan vastaisilla toimenpiteillä, Saari avaa.

Toimenpiteiden vuoksi harjoitusjoukot on jaettu alle 50 hengen osastoihin, jotka eivät sekoitu keskenään. Osastot harjoittelevat, majoittuvat teltoissa ja ruokailevat maastossa toisistaan erillään. Lisäksi alueella on mahdollisuus koronaviruksen pikatestaukseen. Tilannetta helpottaa se, että harjoitus toteutetaan maastossa ja Länsi-Euroopan laajimmalla harjoitusalueella.

- Helpotusta tuo myös se, että taistelija kohtaa normaalioloissakin lähtökohtaisesti vain oman joukkueensa jäseniä, Saari summaa.

Harjoitus on edennyt tähän mennessä hyvin.

- Jälleen usko meidän yhteistä asevelvollisuuttamme kohtaan on vahvistunut, Saari kiittää.

Prikaatikenraali Rami Saari poseeraa tykin edessä.

Prikaatikenraali Rami Saari kiittää huolellisesti tehtyjä koronatoimia harjoituksen mahdollistamisesta.