Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

XA-kuljettajan tehtävä oli Baskille yllättävä mutta iloinen tilaisuus kokeilla jotain uutta.

Rosa Bask ihastui pasiin ensisilmäyksellä

Aurora Kuusisto

Asepalvelus tarjosi Rosa Baskille yllättäviä käänteitä, tulevaisuuden ammatin ja taidon erottaa toisten odotukset omistaan.

Naissotilaat-sarjan kolmannelta tuotantokaudelta tuttu Rosa Bask palveli 347 vuorokautta miehistössä XA-kuljettajana. Hän löysi Puolustusvoimista itselleen tehtävän, jossa palveleminen oli mielekästä. 

– Olihan se aika koskettava hetki, kun esimmäisen kerran näki pasin, Bask muistelee nauraen.

Pasi, eli Panssari-Sisu on kuljetuspanssariajoneuvo, jonka kuljettajaksi Bask pääsi kouluttautumaan palveluksensa aikana. Ennen palvelustaan Bask ei ollut aavistanut, että kyseinen palvelustehtävä voisi sopia hänelle. 

– Se oli aika iso käänne oman palvelukseni aikana, kun lähdinkin kuljetuspuolelle. Ennen inttiin lähtöä en ollut ajatellut sitä vaihtoehtoa ollenkaan, Bask pohtii. 

Naissotilas kokee helposti suorituspaineita

Naispuolisille varusmiehille on vapaaehtoisuuden vuoksi muodostunut tietyt odotukset palvelukselta. Koska palvelus suoritetaan vapaaehtoisesti, on palvelusmotivaatio pidettävä huipussaan läpi palveluksen, ja monella on tavoitteena johtajakoulutus. Toisille tällainen reitti palvella tuntuu luonnolliselta, mutta toisille ne luovat kovat paineet.
 
Myös Baskin suunnitelmat ennen palveluksen aloittamista olivat pitkälti näiden meriittien mukaiset. 

– Omat odotukseni intistä olivat juurikin ne kliseiset, että intti muuttaa ihmisen uudenlaiseksi ja arvonappuloissa kivuttaisiin niin ylös kuin päästään, mutta toisin kävi, Bask kertoo. 

Ongelmat alkoivat, kun Baskin terveys alkoi pettää palveluksen alkuvaiheessa. Vanhan lonkkavamman oireet palasivat palveluksen aiheuttaman rasituksen vuoksi, ja Baskin oli laitettava puntariin terveys ja maanpuolustus. 

– Minua vaivasi pitkään se, että kroppa ei kestänytkään. Juttelin asiasta silloin paljon vanhempien ja tupakavereiden kanssa, niin huoli helpotti. Terveysongelman myötä minulle muodostui uusi tavoite, joka oli palveluksen suorittaminen loppuun. Päätin, että minähän en kotiin lähde, Bask nauraa. 

Paineet intissä olivat Baskin mukaan kovimmillaan, kun palvelustoverit alkoivat hakeutua johtajakoulutukseen. Pahimmalta tuntui ajatus siitä, että mitähän muut ajattelevat, kun Bask jää palvelemaan miehistöön palvelustovereiden lähtiessä ali- ja reserviupseerikouluun. 

– Eniten paineita loi se ajatus, että miltä nyt näytän muiden silmissä, kun en menekään johtajakoulutukseen, Bask kertoo. 

Huoli kuitenkin väistyi pian, kun Bask pääsi tutustumaan XA-kuljettajan tehtäviin ja samalla huomasi, että palvelustehtävä oli täydellinen, sillä se oli juuri hänelle sopiva. 

– Osasin sitten jo ylpeänä sanoa, että mitä intissä teen, koska se oli niin mahtavaa ja nautin siitä hommasta niin paljon

Rosa Bask sai varusmiespalveluksesta inspiraation tulevaisuuden ammattiinsa, ja tällä hetkellä hän opiskelee logistiikka-alaa.

Tetsausta GoPron kanssa

Baskin palvelusvuoteen oman lisänsä toi Naissotilaat-sarjan kolmannen tuotantokauden kuvaukset. Kuvauspäiviä oli yhteensä 38, joiden aikana täytyi saada taltioitua mahdollisimman monipuolinen paketti neljän naissotilaan inttivuodesta. Kainuun prikaatissa kuvattu tuotantokausi oli täynnä tunteikkaita hetkiä ja vauhdikkaita tilanteita. Kuvauksia mutkisti myös keväällä alkanut koronatilanne, joka vaikutti radikaalisti palveluksen kulkuun.

Sarjan kuvaukset järjestettiin niin, että kuvaustyöryhmä kiinnitti kuvattaviin GoPro-kameroita, ja osa tilanteista kuvattiin perinteisin kameroin. Varsinaiset haastattelut koulutuksien jälkeisistä tunnelmista olivat iltaisin koulutusten jälkeen. 

– Naissotilaat-sarjassa mukana oleminen mahdollisti minulle sen, että sain hienon muiston inttivuodestani. Voin aina palata kokemuksiini katsomalla sarjaa. 

Sarjan tuomaa julkisuutta Bask ei ole ajatellut oikeastaan ollenkaan. Baskin mielestä siihen on vaikea valmistautua, sillä hänen mielestään sarjassa mukana oleminen oli lähinnä hauska elämys häntä itseään varten. Julkisuus tuntuu hänestä kaukaiselta ajatukselta. 

– Tietenkin joku on välillä maininnut, että tajuatko, että näyt telkkarissa kohta, mutta ei sitä itse oikein tajua, Bask miettii. 

Motiivina asepalveluksen suorittamiseen Baskilla oli ensisijaisesti oman isänmaan puolustaminen hinnalla millä hyvänsä.

– Olen aina tiennyt, että käyn intin. Jos jotain tapahtuu, niin haluan olla mukana maanpuolustuksessa kaikin keinoin, minulle paikalleen jääminen tai pakoon juokseminen ei ole vaihtoehto, Bask kiteyttää. 

Merkittävin oppi, joka Baskille jäi palveluksesta käteen, oli valaistuminen siitä, ettei muiden mielipiteiden saa antaa määrittää omaa arvoa. Tärkeintä on, että ihminen palvelee maataan parhaalla kyvyllään. 

– Välillä saattaa erehtyä ajattelemaan, että tämä on minun mielipiteeni, vaikka se olisi ulkopuolelta tuleva ajatus, Bask kertoo viitaten esimerkiksi naisten kokemaan paineeseen pyrkiä johtajakoulutukseen. 

Suurin ylpeyden hetki palveluksen aikana liittyi koulutushaaran parissa koettuun onnistumiseen.

– Kun kaikki kortit ja luvat oli suoritettu hyväksytysti läpi, olin kyllä todella ylpeä itsestäni, Bask toteaa. 

Naissotilaat 3 on katsottavissa 5.10. alkaen Yle TV2:sella sekä Yle Areenassa. 

Naissotilaat-sarjaan osallistuminen tarjoaa Baskille mahdollisuuden palata inttimuistoihin koska tahansa.