Ritarikunnat palkitsivat ansioituneita kunniamerkein – "Kunniamerkki on erittäin suuri kunnianosoitus"
1. luokan Vapaudenristi miekkoineen myönnettiin Ilmavoimien komentajalle, kenraalimajuri Juha-Pekka Keräselle.
Vapaudenristin ritarikunnan, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari, tasavallan presidentti Alexander Stubb on puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta myöntänyt kunniamerkkejä maanpuolustuksen parissa ansioituneille henkilöille.
Kunniamerkkejä myönnetään pääasiassa puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ja itsenäisyyspäivänä.
Korkein kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan komentajamerkki myönnettiin nyt Puolustusvoimien sotatalouspäällikölle, kenraaliluutnantti Mikko Heiskaselle.
1. luokan Vapaudenristi miekkoineen puolestaan myönnettiin Ilmavoimien komentajalle, kenraalimajuri Juha-Pekka Keräselle.
– Yllätyin saadessani Vapaudenristin. Kunniamerkki on erittäin suuri kunnianosoitus, joten luonnollisesti olen kiitollinen ja ylpeä saadessani ensimmäisen luokan vapaudenristin, Keränen kiittelee.
– Olen yrittänyt tehdä työni hyvin ja uskoakseni pitkäaikainen työskentely Puolustusvoimissa eri projekteissa on kokonaisuudessaan vaikuttanut asiaan. Minulla on ollut etuoikeus työskennellä erinomaisten ihmisten kanssa.
Perinteet ohjaavat toimintaa
Vapaudenristin kunniamerkki perustettiin vuonna 1918 Gustaf Mannerheimin kehotuksesta. Siitä lähtien kansalaisia on palkittu muun muassa sotilaallisista ansioista, toiminnasta Puolustusvoimien ja maanpuolustuksen hyväksi, vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä ja veteraanityöstä sekä ansioista kansainvälisessä kriisinhallinnassa.
Kunniamerkit noudattavat tarkkoja ohjeita. Sotilaille vapaudenristit annetaan aina miekkojen kera. Lisäksi rauhan aikana annettavien vapaudenristien nauhan väri on keltainen, kun taas sodan aikana annettavien vapaudenristien nauhan väri on punainen.
Vuonna 1919 Mannerheim silloisena valtionhoitajana perusti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan. Uusi ritarikunta perustettiin ajatellen rauhanajan oloja. Tarkoitus oli palkita isänmaan palveluksessa ansioituneita kansalaisia ja ulkomaalaisia vaikuttajia.
Vuonna 1942 presidentti Risto Rytin perustama Suomen Leijonan ritarikunta jakaa kunniamerkkejä tunnustukseksi huomattavista siviili- tai sotilasansioista niin Suomen kansalaisille kuin ulkomaalaisillekin.
Suomen Leijonan kunniamerkkejä voidaan antaa miekoin, kuten Vapaudenristin ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkkejä, sekä solkineen. Suomen Leijonan ritarikunnan ainoa mitaliluokka on Pro Finlandia -mitali, jota myönnetään taiteilijoille ja kirjailijoille.
Ritarikuntien kunniamerkit:
Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat
Vapaudenristin ritarikunta
Artikkelia muokattu 14.6.2024: Korjattu Suomen Valkoisen Ruusun I luokan komentajamerkki arvojärjestyksessä korkeammaksi kuin 1. luokan Vapaudenristi. Lisäksi vuonna 1918 perustettiin Vapaudenristin kunniamerkki, ei Vapaudenristin Ritarikunta.