Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa RUK:in päärakennus Haminassa.

Reserviupseerikoulun johtajan mukaan satavuotisjuhlien peruminen kokonaan tai siirtäminen uudemman kerran eivät olleet vaihtoehtoja.

Reserviupseerikoulu juhlistaa vihdoin satavuotista taivaltaan

Patrik Haverinen

Reserviupseerikoulun satavuotisjuhlat järjestetään tänään verkossa. Koulun johtaja, eversti Vesa Helminen sanoo, että myös tuhansien reserviupseerien juhlaan Haminassa oli ehditty varautua.

Reserviupseerikoulu pääsee viimein juhlistamaan satavuotisuuttaan internetin välityksellä järjestettävässä tapahtumassa. Juhlapäivän juontaa Madventures-ohjelmastakin tuttu toimittaja, reservin kapteeni Riku Rantala, ja ohjelmaan kuuluu muun muassa seppeleenlasku kaatuneiden upseerien patsaalla sekä webinaari reserviupseerien johtajakoulutuksen menneisyydestä, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Reserviupseerikoulun perustamisesta tuli täyteen 100 vuotta jo vuonna 2020, mutta pääjuhlaa ei silloin päästy järjestämään. Juhlavuoden kohokohtiin kuitenkin lukeutui Reserviupseerikoulutus 100 vuotta maalla, merellä ja ilmassa -kirjan julkaisu lippujuhlan päivänä vuosi sitten. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui virtuaalisesti kirjan luovuttamistilaisuuteen.

Koulun johtajan, eversti Vesa Helmisen mukaan juhlien siirtäminen uudelleen tai peruminen kokonaan eivät olleet vaihtoehtoja.

– Ohjelmassa kunnioitetaan juhlavia arvokkaita sotilasperinteitä, on historian havinaa ja kuvataan upseerioppilaan nykypäivää, Helminen kuvailee.

Helmisen mukaan yhteisöllisyyteen on panostettu uudessa tilanteessa jopa sellaisin tavoin, jotka eivät normaalioloissa olisi mahdollisia.

– Verkkototeutuksen myötä jokainen reserviupseeri pääsee olemaan aktiivinen osallistuja juhlapäivän aikana. Fyysisen Haminaan keskittyvän läsnäolon sijaan voidaan olla enemmän yhdessä paikallisesti eri puolilla Suomea koronarajoitusten mukaan.

Juhla noudattelee suurilta osin alkuperäistä ajatusta normaaliolojen toteutuksesta. Jo viime vuonna julkaistun RUK 100 -videon katsomalla voi päästä hyvin juhlatunnelmaan kotoakin käsin.

– Uskomme, että reserviupseereita yhdistävä RUK-henki välittyy myös näin verkon kautta. Keskeistä on saada aktivoitua reserviupseerit joukolla mukaan, Helminen painottaa.