Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petteri Keskikuru

TJ 0 -päivänä on monella hymy herkässä.

Reservin rivit vahvistuvat yli 8000 kotiutuvalla

Juho Lukkari

Tuhansien suomalaisten elämässä yksi vaihe tulee tänään päätökseen, kun noin 8300 varusmiestä säntää varuskuntiensa porteista kohti reservin aurinkoa.

Tänään, 17. joulukuuta, siirtyy Puolustusvoimien joukko-osastoista reserviin hieman yli 8000 sotilaskoulutuksen saanutta varusmiestä. 

Kotiuvien varusmiesten joukko koostuu saapumiserän 1/20 varusmiesjohtajista ja vaativimpiin tehtäviin koulutetusta miehistöstä sekä saapumiserän 2/20 165 päivää palvelleesta miehistöstä. Tämän vuoden heinäkuussa palveluksen aloittaneista suurin osa kuitenkin jatkaa vielä taivaltaan Puolustusvoimien leivissä. 255 päivää palveleville reservin aurinko koittaa vasta maaliskuussa; 347 päivän miehet kotiutuvat kesäkuussa.

Tänään reserviin siirtyvä tykkimies Anick Das suoritti palveluksensa Rannikkoprikaatin meritiedustelukomppaniassa Upinniemessä. Puolen vuoden palvelus on ollut antoisa, mutta kotiutuminen maistuu makealta – tietysti.

– Viimeinen kuukausi on mennyt aika lailla kotiutumista odottaessa. Ollaan tässä aika hajoamispisteessä oltu, Das tunnustaa.

Ainaiset puheet asepalveluksen aikana kasvamisesta ovat kuitenkin Dasin kohdalla olleet paljon muutakin kuin sanahelinää.

– Itse huomaan ainakin kasvaneeni ihmisenä. Henkiset kykyni ovat kehittyneet, ja uskon, että intti antaa kaikille hyvät valmiudet selviämään elämän vaikeista tilanteista, hän pohtii.

– Tulen siviilissäkin heräämään aikaisemmin ja urheilemaan aamuisin.

Kotiutuvien joukossa on myös 347 päivää palvellut alikersantti François Pakkanen. Hänen asepalveluksestaan valtaosa kului Kaartin jääkärirykmentin erikoiskomennusjoukkueessa Santahaminassa. Pakkasen tehtäviin kuului virtuaalikoulutusympäristön käytön ohjaamista sekä 3D-mallintamista.

– Kova juttuhan se on päästä kotiin, on täällä oltu jo ihan liian kauan, Pakkanen naurahtaa.

– Intistä on jäänyt käteen muistoja, loputtomasti kokemuksia ja paljon ystäviä. Sitä on tullut tehtyä paljon sellaista, mitä siviilissä ei pääse tekemään.

Kuten esimerkiksi?

– No esimerkiksi ilmatorjuntakonekiväärin kasaamista, ilmatorjuntakonekiväärin kasaamista ja ilmatorjuntakonekiväärin kasaamista, kotiutuva alikersantti veistelee.

Koronavirustilanteen vuoksi kotiuttaminen on jouduttu toteuttamaan sopeutetuin järjestelyin. Kotiuttaminen toteutetaan osastoittain, mikä mahdollistaa erinäisten tilaisuuksien järjestämisen turvallisesti.

Seuraavan saapumiserän alokkaat aloittavat palveluksensa 4. tammikuuta 2021, mihin liittyen käytännön järjestelyt hoidetaan niin ikään koronatilanteen vaatimin sopeutuksin. Tällöin Puolustusvoimien riveihin astuu noin 12 000 suomalaista miestä ja naista.