Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Reserviläistoiminta – jatkoa intille?

Moni palveluksen käynyt voisi ajatella, ettei haluaisi jatkaa reserviläistoiminnassa. Reserviläistoiminnan ja intin välillä on kuitenkin huomattavia eroja.

Komppania on tulossa ammuntoihin ja kaikki seisotetaan yhteen muotoon, kouluttaja huutaa: ”Asento!”. Tämän jälkeen käydään lävitse ammuntojen varomääräykset ja aseenkäsittelyn neljä kultaista sääntöä. 
 
”Sieltä ensimmäinen”, kouluttaja osoittaa laitimmaista taistelijaa. Vastaukset saadaan yksi kerrallaan ja välillä kaverikin saattaa tukea vastauksissa. Viimein vuorossa on hallussa olevien lippaiden ja aseiden tarkastus, mistä päästään sitten kantamaan tauluja radalle.
 
”Huh!”, voisi säntillisinkin taistelija huoahtaa kaikkien näiden toimien ja pitkän päivän jälkeen. Joku saattaa jopa todeta pitävänsä ampumisesta, mutta käynti ampumaradalla vaikuttaa jotenkin raskaalta. Tähän on omat syynsä.
 
Palveluksen aikana ammuntoihin osallistuu kirjaimellisesti koko komppania. Sen sijaan reserviläistoiminnassa paikalla on paljon pienempi määrä reserviläisiä. Pienemmällä porukalla asiat sujuvat jouhevammin, ja ei ole suinkaan tarvetta missään vaiheessa seisoa asennossa.
 
Toiminta reserviläisjärjestöissä, kuten Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton paikallisyhdistyksissä tai Maanpuolustuskiltojen liiton jäsenyhdistyksissä on myös huomattavasti ammuntoja monipuolisempaa. Niissä voi päästä yhdessä muiden jäsenten kanssa erilaisille tutustumiskierroksille esimerkiksi museoihin, Puolustusvoimien joukko-osastoihin ja jopa ministeriöihin.
 
Monesti reserviläisjärjestöjen toiminta painottuu ammuntaan, mutta silloin voi päästä ampumaan esimerkiksi perinneaseilla. Toiminnan monipuolisuus jää usein huomioimatta. Jäsenenä voi olla myös muun kuin oman kotipaikkakuntansa reserviläisjärjestössä.
 
Nuorena olen myös itse pohtinut, millainen on vastaanotto yhdistyksessä näinkin nuorelle jäsenelle. Kuitenkin, kun olen asiaa päässyt monilta reserviläisaktiiveilta kuulemaan, niin nuori jäsen otetaan ilolla vastaan.
 
Tärkeintä reserviläistoiminnassa, kuten palveluksenkin aikana, on mukava tiivis porukka ja koettu yhdessä tekemisen meininki. Reserviläistoiminta alkaakin kiinnostamaan usein vasta sitten, kun siitä ensimmäisen kerran kuullaan ja tiedetään mitä se on.
 
Jos kiinnostuit, voit katsoa lähellä olevien reserviläisjärjestöjesi ja kiltojesi toimintaa. Lisätietoa löydät muun muassa rul.fi ja reservilaisliitto.fi sekä mpkl.fi -sivustoilta. 

Oman aluetoimistosi kautta voit liittyä myös alueesi paikallis- tai maakuntajoukkoihin. Yksi mahdollisuus on myös osallistua MPK:n avoimille kursseille. Joka tapauksessa on hienoa, että olet mukana!