Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Sotilas esittelee älypuhelintaan.

Kaartinjääkäri Elias Jungman näkee nyt varusmiespalvelukseen liittyvät tietonsa suoraan puhelimeltaan.

Reserviläisten asiointi helpottuu huomattavasti – Puolustusvoimien uusi OmaIntti-palvelu tuo tiedot omalle älypuhelimelle

Felix Rahiala

Kertauspäivät ja muut henkilökohtaiset tiedot voi jatkossa tarkastaa verkkopankkitunnuksilla.

Suurin osa asevelvollisuuteen liittyvistä sisällöistä ja sähköisistä asiointipalveluista sekä täytettävistä lomakkeista on siirtynyt kesäkuun alussa OmaInttiin. 

OmaIntti on verkkopalvelu, jossa pystyy tarkastelemaan muun muassa kertausharjoituksiin, ylennyksiin ja henkilökohtaisiin tietoihin liittyviä asioita. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. 

– Jatkossa jokainen reserviläinen pystyy tarkastelemaan muun muassa omia kertyineitä kertausharjoituspäiviään, sotilasarvoaan, ylennyspäivämääriään sekä henkilökohtaisia tietojaan OmaIntti-palvelussa. Myös tulevat kertausharjoitukset löytyvät, OmaIntti-projektin päällikkö, viestintäasiantuntija Lauri Paju iloitsee. 

Pajun mukaan jokainen reserviläinen näkee palvelusta, onko hänet sijoitettu sodan ajan kokoonpanoon, tai onko hänestä tehty henkilövaraus. Yritys voi tehdä työntekijästään henkilövarauksen, mikäli kyseisen reserviläisen työtehtävä on sodan aikana tärkeä. 

Reserviläiset pääsevät OmaIntissä tarkastelemaan henkilötietoja, joita päivitetään Digi- ja väestötietoviraston kautta. Paju toivoo, että tietoja päivitettäisiin jatkossa useammin.  

– Monelta on jäänyt omien tietojen tarkastelu ja päivittäminen vähäiselle. Digi- ja väestötietoviraston tietojen perusteella moni keski-ikäinenkin on ammatiltaan opiskelija Puolustusvoimien silmissä, Paju paljastaa.  

Iso helpotus 

Monien edellä mainittujen tietojen tarkastelu vaatii vielä toistaiseksi käynnin aluetoimistoon. 

– On iso helpotus, että pääsee milloin tahansa tarkastelemaan asevelvollisuuteen liittyviä tietoja omalta päätelaitteelta, Paju summaa.  

Kaikki asevelvollisen tiedot eivät tule tulevaisuudessakaan löytymään OmaIntistä, vaan esimerkiksi sodan ajan tehtävän joutuu jatkossakin kysymään aluetoimistosta. 

– Tarkkaa sodan ajan sijoitusta, eli onko sijoitettu esimerkiksi tietyn joukkueen johtajaksi, ei näe OmaIntistä turvallisuussyistä. Ne pysyvät Puolustusvoimien järjestelmissä, jotka eivät ole yhteydessä internettiin, Paju valottaa.  

Myöskään Puolustusvoimien henkilöstö ei näe omia henkilökohtaisia tietojaan OmaIntistä.  

Paju uskoo OmaIntin uuden osion hyödyttävän reserviläisten lisäksi myös Puolustusvoimia. Paperisten asiakirjojen sähköistyminen helpottaa erityisesti aluetoimistojen henkilökunnan työtä. 

Ensimmmäinen kokonainen versio 

OmaIntti otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 2019. Siitä lähtien 18-vuotta täyttävät asevelvolliset ovat voineet valmistautua palvelussa kutsuntoihin ja palvelukseen valmistautuvat ovat voineet muun muassa hakeutua sen kautta erikoisjoukkoihin. Myös palveluksen aikana tehtävät erityistehtävähakemukset tehdään palvelussa. 

Lisäksi vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneet naiset pystyvät kirjautumaan ohjaavien sisältöjen pariin ja tekemään hakemuksen.  

Kesäkuun 4. päivä avatun laajennetun palvelun myötä OmaIntti kattaa koko asevelvollisuuden aikajakson. Pajun mukaan OmaIntin kehittäminen kuitenkin jatkuu edelleen.  

– Kyseessä on ensimmäinen kokonainen versio OmaIntistä. Seuraavissa versioissa pyritään kohdentamaan sisältöjä paremmin sen mukaan, mikä käyttäjää kiinnostaa, Paju visioi.   

OmaInttiin voivat kirjautua kaikki 18-60-vuotiaat asevelvolliset ja vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneet 18-29 vuotiaat naiset, jotka eivät ole Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen palveluksessa. 

OmaIntin löydät osoitteesta: https://omaintti.fi