Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Törne

Kuvassa reserviläisiä Rovajärvellä.

Northern Forest 21 -harjoituksessa on mukana yli 2000 reserviläistä.

Reserviläispalkkoja nostetaan kesäkuun alussa

Ilmari Tuokko

Puolustusministeriö kertoi tiistaina 24. toukokuuta reserviläisten palkkojen korotuksista. Korotukset astuvat voimaan kesäkuun alussa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on korottanut reverviläispalkkoja kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Miehistöön kuuluvan reserviläisen palkka nousee 61,44 eurosta 62,05 euroon, aliupseerin 64,52 eurosta 65,15 euroon ja upseerien 67,59 eurosta 68,28 euroon. Edellisen kerran reserviläispalkkoja korotettiin 1.8.2020. 

Kaikkonen toteaa puolustusministeriön tiedotteessa olevansa tyytyväinen siihen, että myös koronapandemian aikana reserviläisille on järjestetty kertausharjoituksia. Puolustusministeri sanoo olevansa tyytyväinen myös, että etuuksista ollaan pystytty huolehtimaan.

Reserviläinen on oikeutettu saaman harjoituksen ajan maksuttoman lääkityksen, terveydenhuollon, majoituksen, varustuksen ja muonituksen. Reseviläispalkan lisäksi reserviläiselle maksetaan 5,20 euroa verotonta päivärahaa. Reserviläispalkasta ei tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle, vaikka se onkin veronalaista tuloa. Myös matkakustannukset korvataan, mikäli julkisten kulkuneuvojen käyttö ei ole mahdollista.  

Puolustusministeriön hallitussihteeri Joona Lapinlampi kommentoi, että reserviläispalkkojen määrä perustuu lain mukaan puolustusministeriön virkamiesten palkkajärjestelmän vaativuusluokka 5 tehtäväkohtaiseen palkkaosaan.  

– Reserviläispalkat nousevat nyt jonkin verran, koska tehtäväkohtainen palkanosa ministeriössä nousee 1.6.2021 alkaen. Sen takia on tietysti tarpeen nostaa myös reserviläispalkkaa, Lapinlampi selittää.