Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Marko Nordberg

Espoon Reserviläiset suorittamassa rastia Santahaminassa.

Espoon Reserviläiset suorittamassa rastia Santahaminassa.

Töölöstä Santahaminaan – Reserviläiset liikkeessä läpi Helsingin

Akseli Köngäs

Helsingissä järjestetty "Stadin jotos – saarta kohti" -niminen reserviläiskilpailu haastoi reserviläisiä suunnistuksen ja tehtävärastien avulla.

Stadin jotoksen johtaja Pekka Sillanpää kuvailee jotosta pääkaupunkiseudun reserviläisille suunnatuksi tapahtumaksi. Jotos on partiotaitokilpailu, jossa mitataan osallistujien kenttäkelpoisuutta. Stadin jotos on järjestetty aiemmin Reserviläisurheiluliiton valtakunnallisena syysjotoksena 2007.

Stadin jotoksessa osallistujat kisasivat yhteensä kahdeksassa kolmen hengen partioissa toisiaan vastaan. Sillanpään mukaan 22 kisailijan lisäksi tapahtuman järjestelytehtävissä oli reilu 50 vapaaehtoista toimitsijaa.

Jotoksessa kilpailijat etenivät rasteilta toisille Helsingin kaupungin alueella. Erilaisilla rasteilla testattiin muun muassa kilpailijoiden sotilas- ja selviytymistaitoja.

– Harjoiteltiin erilaisten kalustojen ja kansainvälisten sotilasarvojen tunnistamista nyt,  kun ollaan Natossa, Sillanpää avaa rasteja.

Lisäksi jotoksessa mitattiin aselajitaitoja Puolustusvoimien kalustolla, joita edustivat muun muassa viesti-, pioneeri- ja tykistörastit.

Kilpailun reitti kulki Töölöstä Kampin ja Kumpulan kautta Herttoniemeen, josta kilpailijat pääsivät autokyydillä Kruununvuorenrantaan. Sieltä osallistujat siirtyivät MPK:n linnakeveneellä Santahaminan sotasatamaan, jossa rastit jatkuivat.

Monimuotoinen osallistujakaarti

Sillanpään mukaan kilpailuun osallistui niin reservin miehistöä, aliupseereita kuin upseereitakin. Osallistujien ikähaarukka oli laaja, sekä heidän kokemuksensa määrä vaihtelevaa porukkaa. Osallistujia oli ensikertalaisia, sekä jotoskonkareita.

– Oli niitä lähempänä 20 vuotta olevia ja sitten lähellä asevelvollisuusiän loppumista eli lähemmäs 60-vuotiaita osallistujia, Sillanpää kertoo tapahtuman osallistujien taustoista.

Kilpailun voitti Helsingin Seudun Reserviläispiiriin kuuluva erä- ja patikointikerho EAPAK ry. 

Tapahtumaa markkinointiin tänä vuonna Helsingin seudun reserviläispiirille ja Helsingin seudun reserviupseereille. Edellä mainittujen lisäksi tapahtumaa oli myös järjestämässä Merireserviläiset. Hallinnolliset puitteet mahdollistivat MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri ja Meripuolustuspiiri. 

Sillanpää korostaa lopuksi yhteistyön merkitystä tapahtuman järjestämisessä.

– Oli tärkeää, että me pystyimme toimimaan yhdessä ja yhteisen päämäärän eteen eri reservilais- ja maanpuolustusorganisaatioiden kesken, Sillanpää korostaa.