Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Lotta Hietaniemi

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg puhui sunnuntaina 20. marraskuuta Lappeenrannassa valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa.

Reserviläiset ehkä virka-apuun ulkomaille

Timo Muona

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg puhui mahdollisuudesta käyttää reserviläisiä virka-apuun ulkomaillakin. Lindbergin mielestä nykyinen lainsäädäntö ei vastaa kaikkiin kansainvälisen yhteistyön tarpeisiin.

Jos parhaillaan valmisteltava sotatoimiin liittyvä laki toteutuu, voidaan reserviläisiä käyttää virka-apuun Suomessa ja ulkomailla.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg eritteli mahdollista muutosta ja sen syitä puhuessaan valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa 20. marraskuuta Lappeenrannassa.

Lindbergin mukaan varusmiehet ja kertausharjoituksissa olevat reserviläiset voisivat lain mahdollisen hyväksymisen jälkeen osallistua kansainvälisen avun antamiseen ulkomailla.

– Heidän osaltaan tehtävä olisi aina vapaaehtoinen ja perustuisi asevelvollisen nimenomaiseen suostumukseen, Lindberg korosti.

Komentajan mukaan olisi myös mahdollista, että kansainvälisen avun antaminen voisi suoran sotilaallisen avun lisäksi olla luonteeltaan virka-apua.

– Toisin sanoen puolustusvoimat antaisi apua ulkomaille toista Suomen viranomaista tukeakseen toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä ja sen toimialueeseen kuuluvasta asiasta. Tällöin asevelvollisia ei saisi käyttää vaarallisiin tehtäviin, kuten aseelliseen voimankäyttöön, Lindberg sanoi.

Reserviläiset voitaisiin myös nimittää tarvittaessa puolustusvoimiin virka- tai työsuhteeseen kansainvälisen avun antamisen tilanteessa. Tällöin palvelussuhteen ehdot ja vakuutusturva vastaisivat Lindbergin mukaan samaa kuin puolustusvoimien virka- ja työsuhteisella henkilöstöllä.

 

Tarve muutokselle syntyi Pariisin terrori-iskuista marraskuussa 2015. Ranska pyysi muilta EU:n jäsenvaltioilta sotilaallista apua.

– Suomessa havaittiin tilannetta ja tukea arvioitaessa, että lainsäädäntömme ei vastaa kaikkiin kansainvälisen yhteistyön tarpeisiin. Puolustusvoimista annetussa laissa ei ole tehtävää ja toimivaltuuksia, jotka mahdollistaisivat puolustusvoimien osallistumisen esimerkiksi toisen valtion aluevalvontaan tai sotilaallisen avun antamiseen, Lindberg sanoi.