Jussi Pohjavirta

Kaartinjääkäri Joonas Mölsä on varautunut reservin auringon häikäisevään paisteeseen.

Reserviin mars! - Miehistön erityiskoulutetut kotiutuvat

Kirmo Liukko

Tänään kotiutuu noin 1400:n erityiskoulutuksen saaneen varusmiehen joukko, joka aloitti palveluksensa kesän saapumiserässä 2/18. Reserviin astuvien joukossa on myös 83 vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.

Puolipilvisestä säästä huolimatta aamun polttavin puheenaihe on auringon paiste. Ei minkä tahansa auringon, vaan reservin auringon, joka näyttäytyy varusmiehille vain harvoin. Keskiviikkona 20.3. kotiutuvat miehistön erityiskoulutetut 255 päivää palvelleet varusmiehet.

Miehistön erityiskoulutusta saaneet ovat suorittaneet palveluksensa esimerkiksi lääkintämiehen, sotilaspoliisin ja merivalvontamiehen tehtävissä. Lisäksi mukana on kaikille avoimen erityistehtävähaun kautta valittuja varusmiehiä, jotka ovat palvelleet erilaisissa tehtävissä esimerkiksi valokuvaajana, toimittajana, varusmiessoittajana, mediavarusmiehenä tai graafikkona. Peruskoulutuskauden aikana erityistehtäviin hakeneista on valittu varusmiehiä suorittamaan edellä mainittuja erityistehtäviä pääsykokeiden tai muiden näyttöjen perusteella.

Joukossa on siis monipuolista osaamista myös puolustusvoimien harvinaisemmista ja vähemmän tunnetuista tehtävistä.

Kesällä palveluksen aloittaneista 12 200 varusmiehestä kotiutuu nyt noin 15 prosenttia. Eniten kotiutuvia on Kaartin jääkärirykmentistä, josta kotiutuu 207 varusmiestä.

Kaartin jääkärirykmentistä kotiutuvat vaihtoivat maastopuvun siiviilivaatteisiin heti aamupalan jälkeen. Seuraavaksi vuorossa on viimeisten varusteiden palautus varusvarastolle.

Palvelusajasta jäi myös paljon hyviä muistoja: "palvelusaika kului nopeasti hyvissä hommissa ja hyvä tiimi auttoi, jos tuli vaikeita tehtäviä, muotoilee kaartinjääkäri Heikki Ranta.

Varusmiesten mukaan edeltävä ilta sujui rauhallisesti, joillain jopa hieman haikeissa tunnelmissa.

–Nyt tietysti on oikein hyvät fiilikset ja myöhemmin tänään menemme käymään ravintolassa sekä viettämään iltaa. Välissä käydään ottamassa TJ0-valokuva. Lauantaina lähdemme vielä risteilylle, listaa soittokunnan mediavarusmies, kaartinjääkäri Heikki Ranta.

Erityistehtävissä palveleminen antaa varusmiehille mahdollisuuden hyödyntää ja kehittää siviiliosaamistaan asepalveluksen aikana.

–Puolustusvoimien valokuvausmieskurssin käymisestä ja kuvauskeikoista on hyötyä myös tulevaisuutta ajatellen, kiittelee siviilissä työkseen kuvaava Ranta.

Kaartinjääkäri Vladimir Slobodjaniouk piti erityisesti tehtäväänsä liittyneistä kuvauskeikoista.

Osalla kotiutumisen jälkeiset suunnitelmat ovat ehtineet hahmottua.

–Olen hakemassa Helsingin yliopistosta opiskelupaikkaa, vaikka minulla on jo paikka Tukholman yliopistossa. Valmennuskurssi ja lukeminen alkavat lähes saman tien, joten tässä ei paljoa jää ylimääräistä aikaa, valaisee tulevaisuudensuunnitelmiaan kaartinjääkäri Vladimir Slobodjaniouk, joka palveli Maanpuolustuskorkeakoulun valokuvaajana.

Viimeisiä tavaroita palauttaessa "linjasto liitää", sillä kaikki odottavat jo kotiinpääsyä.