Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Sotilas kävelee metsässä.

Rautaa sataa Rovajärvellä - suuret sotaharjoitukset alkoivat

Yhteensä noin 8000 sotilasta osallistuu Lapissa järjestettäviin Lighting Strike 23 ja Northern Forest 23 -harjoituksiin. Sotaharjoituksiin osallistuu niin suomalaisia kuin kansainvälisiä joukkoja.

Suuret sotaharjoitukset alkoivat Rovajärven harjoitus- ja ampuma-alueella. Lightning Strike 23 -harjoitus järjestetään Rovajärvellä 15.–26.5., jota seuraa Northern Forest 23 -harjoitus  27.5.–2.6. 

Lighting Strike 23 koostuu tykistön ja jalkaväen ampumaharjoituksista. Northern Forest 23 on taisteluharjoitus, joka puolestaan keskittyy yhteisoperaatioiden toteuttamiseen liittolaisten ja Ruotsin kanssa.


Satakunnan tykistörykmentin varusmiehet suorittivat ampumatehtävää. Kuva: Olli Nurminen

Maasotakoulun johtamiin harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 4300 varusmiestä ja 1800 reserviläistä. Harjoituksiin osallistuu joukkoja Maavoimien joukko-osastoista, Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta, Johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä Logistiikkalaitoksesta.

Ulkomaalaisia sotilaita osallistuu harjoituksiin yhteensä noin 1100. Ulkomaiset joukot ovat Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Norjasta.

Harjoituksen johtaja, eversti Janne Mäkitalo kertoo molemmissa harjoituksissa tapahtuvan merkittävästi yhteistoimintaa suomalaisten ja kansainvälisten joukkojen välillä. Varsinkin, kun joukkojen määrä kasvaa Northern Forest 23 -harjoitusta kohti siirryttäessä, tulee käytännön vaikutuksia ilmenemään esimerkiksi rintamavastuun vaihtojen yhteydessä.


Maasotakoulun sekä harjoitusten johtaja, eversti Janne Mäkitalo kuvattuna Rovajärvellä. Kuva: Olli Nurminen

Läntisen Euroopan suurin ampuma-alue

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalue on Mäkitalon mukaan ainutlaatuinen kokonsa ja ympäristönsä takia.

– Täällä oleva metsä ja kumpuileva maasto antaa realistisia mahdollisuuksia Pohjois-Euroopan taisteluolosuhteissa epäsuoran tulenjohtamisen ja tuliasematoiminnan harjoitteluun, Mäkitalo avaa. 

Kansainvälisiltä kumppaneilta harjoituksiin kalustoa on saapunut esimerkiksi Warrior rynnäkköpanssarivaunuja Iso-Britanniasta ja CV90-rynnäkköpanssarivaunuja Ruotsista ja Norjasta. Tykistön kannalta merkittäviin harjoituksiin on saapunut myös MLRS-raketinheittimiä Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. 

– Eilen on ammuttu epäsuoraa tulta, joka meni hyvin, ja tänään ammuntojen intensiteetti vain kasvaa, kertoi Mäkitalo ammunnoista harjoituksen toisena päivänä.

Englannin kieli mahdollistaa yhteistoimintaa 

Yhdeksi harjoituksen tavoitteiksi Mäkitalo nimeää yhteistyön kaikilla toiminnan tasoilla. 

– Kun ollaan taisteluteknisellä tasolla, asioiden kertakaikkiaan täytyy toimia, hän toteaa.

Konkreettiseksi esimerkiksi Mäkitalo nostaa englannin kielen taidon ja kumppanien sotilaskielen lyhenteiden osaamisen. Yhteistoiminnan käytännön tason, kuten tulialueiden, maalien ja etäisyyksien määrittämisen, sekä tulikomentojen antamisen tulisi onnistua kaikilta yhteistyökumppaneilta toisiaan ymmärtäen.

Lighting Strike 23 ja Northern Forest 23 -harjoitusten muodostama kokonaisuus on monelle varusmiehille heidän varusmiespalveluksensa päättävä "loppusota", jossa he pääsevät hyödyntämään ja testaamaan palveluksen aikana opittuja taitoja. 


Onnistunut tulivaikutus kranaatinheittimellä vaatii saumatonta yhteistoimintaa. Kuva: Olli Nurminen