Rauhanvälitys on ajankohtaisempaa kuin aikoihin
CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas uskoo, että Suomella on annettavaa kansainvälisessä konfliktinratkaisussa. Itsenäiset toimijat ovat tärkeässä osassa, kun maailmalla kuohuu.
Paasikivi-Seuran keskiviikkoisessa kokouksessa kuultiin konfliktiratkaisujärjestö CMI:n (Crisis Management Initiative, nyk. CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundation) toimitusjohtajaa, entistä suurlähettilästä, Janne Taalasta liittyen rauhanvälityksen nykyiseen tilaan ja tulevaisuuteen. Taalas näkee, että Suomella on mahdollisuus näyttää osaamistaan Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin ratkaisussa.
– Rauhanvälitystä tarvitaan uudessa tilanteessa entistä enemmän ja Suomella on poikkeuksellista osaamista rauhanvälityksestä, valottaa Taalas.
Ukrainan sodasta löytyy yhtäläisyyksiä myös muihin kansainvälispoliittisiin tapahtumiin. Taalas kertoo anekdootin erään tutkijan vertauksesta syyskuun 11. päivän iskujen ja Ukrainan sodan välillä.
– Semmoinen myllerrys, joka tulee jatkumaan ja määrittämään tätä toimintaa koko loppuvuosikymmenen, lohkaisee Taalas.
Vaikka Taalas ei vielä tiedäkään tuleeko näin tapahtumaan, niin hän pitää vertausta oivallisena lähtökohtana keskustelulle.
Geopoliittinen ulottuvuus näkyy suurvaltojen dynaamisessa muutoksessa, jossa Yhdysvallat, Euroopan Unioni, Venäjä ja Kiina pelaavat omaa peliään, ja muut odottavat näiden peliliikkeitä ja hakevat omaa asemaansa.
Iso herätys tapahtui, kun Suomen itänaapuri Venäjä hyökkäsi naapuriinsa. Merkittävän teosta tekee se, että Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja hyökkäsi Ukrainaan puheenjohtajakautensa aikana. Taalas näkeekin ongelman kansainvälisten järjestöjen mahdollisuudessa puuttua ja selvittää valtiollisia konflikteja.
– Kansainväliset järjestöt ovat heikkoja – esimerkiksi YK, Etyj, Afrikan Unioni. Kaikilla järjestöillä on vaikeuksia konfliktienratkaisussa. Tämä tarkoittaa, että meidän kaltaisten itsenäisten järjestöjen työlle on kysyntää, ja se näkyy meille tulevien pyyntöjen määrässä.
Kuitenkin tilanteelle voi hakea ratkaisua. Taalas näkee, että Ukrainan sotaan on keskityttävä, mutta ei pidä unohtaa muita kohteita, kuten Jemeniä tai Etiopiaa, joissa on myös saatu asioita liikkeelle esimerkiksi humanitaarisen avun muodossa. Itsenäisten toimijoiden merkitys rauhanvälittämisessä ja konfliktienratkaisussa on valtava.
– On katsottava ennakkoluulottomasti mahdollisuuksia ratkaista konflikteja, tämä on oppi tulevaa varten, kiteyttää Taalas.
Taalas pitää CMI:n saavutuksia merkittävinä. CMI on parissakymmenessä vuodessa noussut viiden suurimman ja merkittävimmän yksityisen ja kansainvälisen rauhanvälitystoiminnan tekijäksi.
– Me puhumme kaikkien osapuolten kanssa ja meillä on yhteys heihin. Tässä näkee Ahtisaaren perinnön – kohtaamme toisen ihmisen ja kunnioitamme häntä, oli hänen taustansa mikä tahansa, Taalas tiivistää CMI:n toimintaperiaatteen.