Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Valtteri Nevalainen

Markku Joutsen esittelee lempikuvaansa. Kuvassa rauhanturvaajat viettävät vapaapäivää Latakian kaupungissa.

Rauhanturvaajanäyttely avattiin Santahaminassa

Carlos Sunila

Santahaminatalon aulassa avautui 24. lokakuuta Markku Joutsenen valokuvanäyttely "Tuntematon Rauhanturvaaja". Samana päivänä vietettiin Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen vuosipäivää ja Yhdistyneiden Kansakuntien Suomen Komppaniasta kertovan dokumentin julkaisemistilaisuutta.

"Tuntematon rauhanturvaaja" on kooste rauhanturvaajana palvelleen, reservin vääpelin Markku Joutsenen Lähi-idässä näkemästä ja kokemasta joulukuusta 1990 joulukuuhun 1991.

Innostus kuvaamiseen palveluksen aikana oli luontevaa, koska Joutsen oli kuvannut 15 vuotiaasta saakka, sekä palveluksen jälkeen kuvaaminen otti elämässä suuremman roolin.

– Totta kai innostuin kuvaamaan, kun olin päässyt johonkin paikkaan, mihin muuten ei olisi tullut koskaan lähdettyä, Joutsen kertoo.

Suomalaispataljoona osallistui vuosina 1979–1993 rauhanturvaoperaatioon, joka valvoi Israelin ja Syyrian joukkojen loitontamissopimusta ja tulitaukoa Golanin kukkuloilla. undof-operaatiossa palveli lähes 6 000 suomalaista rauhanturvaajaa, joista Joutsen oli yksi.

Joutsen kuvasi pääosin vapaa-ajallaan. Hän kuvasi turistikohteita, historiallisia paikkoja, paikallisia ihmisiä ja rauhanturvaajia.

– Ihan vapaasti en uskaltanut kuvata, varsinkaan sotilasasu päällä, sillä sitä olisi voitu katsoa provokaatiosta, ja tavallaan olisi voitu kuvitella että tein sotilastyötä eli kartoitan jotain. Sitten siviilivaatteet päällä ollessani kaupungilla oli kamera aina mukana.

Lähes 70 kuvaa sisältävän näyttelyn saaminen kansainväliseen keskukseen on Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtajan, komentaja Jukka-Pekka Schroderuksen mukaan merkittävä asia.

– Tämä 70 kuvan kokonaisuus on harvinainen, koska kyseisiä kuvia rauhanturvaoperaatioista ei ole paljon. Lisäarvoa valokuvanäyttelyyn tuo kuvien taiteellisuus.

Näyttely on avoinna kaikille 9. joulukuuta 2016 Maanpuolustuskorkeakoulun kirjaston aukioloaikojen puitteissa MPKK:n aulassa.

– Yhdistyneiden Kansakuntien -päivä on meidän perinnepäivä ja suomalaisen rauhanturvaamisen 60 juhlavuoden kunniaksi halusimme myös näyttelyn tiloihimme, Schroderus sanoo.

Samassa tilaisuudessa julkistettiin Yhdistyneiden Kansakuntien Suomen komppaniasta kertova dokumentti. Suomen komppania oli mukana ensimmäisessä YK:n aseellisessa rauhanturvaamisoperaatiossa. Katso dokumentti täältä: http://www.youtube.com/watch?v=AXme_pS2t-0