Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Miinantorjunta-alus Céphée Turun satamassa.

Miinantorjunta-alus Céphée laskettiin vesille marraskuussa 1986.

Ranskalainen miinantorjunta-alus visiitillä Turussa

Otto Rantanen

Ranskan merivoimat syvensi ystävyyttään suomalaisten kanssa Itämerellä.

Miinantorjunta-alus Céphéen on kiinnitetty sekä Suomen että Ranskan lippu. Se seisoo Turun satamassa ylväänä. Syyskuun 22.-23. päivä alus harjoitteli Suomen Merivoimien kanssa. 

Suomenlahdella Hangon edustalla järjestetyssä PASSEX-harjoituksessa Céphée harjoitteli suomalaisen miinantorjunta-alus Vahterpään kanssa. Alukset etsivät harjoitusmiinoja, jotka oli laskettu pohjaan ennen harjoitusta.

Viimeisenä Turun satamassa oleskelun päivänä aliupseeri Destiny kertoo harjoituksen sujuneen hyvin. Hän painottaa edustavansa mielipiteineen vain itseään.

Destiny oli oppinut paljon uutta jo pelkästään käymällä maissa Suomessa. Sen lisäksi harjoittelu suomalaisten kanssa oli hedelmällistä.

– Harjoittelu suomalaisten joukkojen kanssa meni hyvi. Kyselimme paljon toisiltamme kumminkin puolin.

– Nyt olemme Turussa syventämässä ystävyyttämme Suomen Merivoimien kanssa.

Destiny vastaa aluksella esimerkiksi sähköistä. Hän esittelee esimerkiksi navigointilaitteiden varalaitteita sekä useita generaattoreita, joiden välillä voidaan vaihtaa ilman virran katkeamista. Moottorihuoneessa hänen on mahdotonta esitellä mitään, sillä korviahuumaava melu ja siltä suojaavat kuulosuojaimet peittävät puheen alleen.


Miinoja etsivät ihmiset ja koneet

Destiny on etunimi. Aluksen päällikkö, komentajakapteenin arvoinen Capitaine de corvette Vernay kertoo, ettei voi kertoa alaistensa sukunimiä julkisuuteen.

– Toisin kuin teidän maanne, meidän maamme ei ole turvallinen, hän sanoo.

Aluksen vahvuus on 50 henkilöä. Vernay kertoo kaikkien olevan valmiita tekemään erilaisia tehtäviä. Tutkasta vastaavat sotilaat ovat yhtä lailla valmiita vetämään esimerkiksi palonsammutusvälineet ylleen, sillä viidelläkymmenellä ihmisellä on pärjättävä. Ulapalle ei noin vain saa lisäapua.

Vernay esittelee komentosiltaa ja mainitsee huvittuneena esimerkiksi ruorista. Se on pyöreä, halkaisijaltaan alle kymmensenttinen pyöritettävä nuppi.

– Ei sellainen iso niin kuin kaikki luulevat.

Aluksen päällikkö Vernay aluksen komentosillalla. Kuva: Tuomas Härmä

Miinoja alus etsii kaksivaiheisella tutkalla. Ensin havaitaan jokin muoto, objekti. Sen jälkeen laitteisto kertoo sen tarkat mitat. Vielä siinä vaiheessa ei voida varmasti sanoa, onko kyseessä miina. 

Laitteistoja operoivat ihmiset. Jos heillä on epäilys miinasta, havaittua objektia lähetetään tutkimaan joko sukeltaja tai miehittämätön pieni alus. Sellainen painaa 750 kiloa.

Jos kyseessä on miina, miehittämättömässä aluksessä oleva sadan kilon räjähdeannos räjäyttää miinan. Céphée on silloin joidenkin satojen metrien päässä.

– Miinantorjunnassa on otettava huomioon, että miinat voivat näyttää kiviltä. Tietenkin vihollinen tietää, että me etsimme niitä.

Vernaynkin mielestä harjoitus onnistui erittäin hyvin. Neljän tunnin ajaksi kolme suomalaista ja kolme ranskalaista miehistön jäsentä vaihtoivat paikkoja, jotta aluksilla päästiin todelliseen yhteistoiminnan makuun.

– Tehtävämme oli syventää yhteistyötä ja vaihtaa tietoa. Tehtävä on nyt suoritettu.