Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuvassa fregatti ja maihinnousuvene.

Saksalainen fregatti FGS Berlin ja Jehu-luokan maihinnousuvene kohtaavat Tukholman edustalla.

Rannikkojääkäreillä edessä vaativaa harjoittelua merellisessä BALTOPS 22 -harjoituksessa

Miikka Kestikievari

Kesäkuisessa BALTOPS 22 -harjoituksessa Merivoimat pääsee haastamaan itsensä niin tulenkäytössä, tiedustelussa kuin valvonnassakin Itämeren aalloilla ja rannikkoseuduilla.

Yhdysvaltojen, Naton ja Suomen kumppanimaiden yhteinen BALTOPS 22 -harjoitus vie osallistujansa Itämerelle 12 päiväksi. Viime sunnuntaina alkaneessa harjoituksessa on mukana Puolustusvoimista muun muassa Merivoimista Uudenmaan prikaatiin kuuluva Vaasan rannikkojääkäripataljoonan valmiusyksikkö, jolle harjoitus on pataljoonan komentajan, komentaja Olli Rusasen mukaan loistava tilaisuus harjoitella kansainvälisessä ympäristössä. Harjoituksessa on edustettuna 17 eri kansallisuutta ja kymmeniä alusyksiköitä ja ilma-aluksia. 

 — Tämä tarjoaa mahdollisuuden kehittää yhteensopivuuttamme, koska rannikkojääkäripataljoonan tavoitteena on sekä tekninen että toiminnallinen yhteensopivuus tärkeimpien kumppanimaiden kanssa sekä kyky toimia osana yhteisoperaatiota. Kansainvälisyys tuo tässä harjoituksessa mukanaan mielenkiintoisen ja odotetun lisähaasteen, Rusanen selventää.

Harjoitukselta odotetaan erittäin haastavia ja mielekkäitä tehtäviä, jotka liittyvät todennäköisesti hyökkäämiseen, suojaamiseen, tiedusteluun ja valvontaan.

– Odotamme pääsevämme harjoittelemaan ainakin tulenkäytön, tiedustelun ja valvonnan sensorien käyttöä, maihinnousuosastojen taisteluliikkeitä ja operaatioita merellä sekä yhteistoimintaa ulkomaalaisten laivasto- ja ilmavoimayksiköiden kanssa, Rusanen kuvailee.

Valmiusyksiköiden rannikkojääkärit ovat kansainvälisesti yhteensopiviksi koulutettuja, ja siten myös Nato-yhteensopivia. Yhteistyöstä Naton kanssa harjoituksen aikana odotetaan siksi Rusasen mukaan sujuvaa.