Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen

Sissiradistina Eveliina Rytkönen on oppinut muun muassa sähköttämistä.

Rankan koulutuksen perässä radistiksi

Helena Immonen

Alikersantti Eveliina Rytkönen halusi saada haastavan ja monipuolisen koulutuksen varusmiespalveluksessa. Hän päätyi sissiradistiksi, eikä ole katunut päivääkään.

Eveliina Rytkönen / alikersantti / sissiradisti / TJ 176 / radistikoulutus Kainuun prikaatissa, siirtynyt Rajajääkärikomppaniaan Onttolaan 19.12.2016

 

"Halusin alun perin Onttolaan rajavartiolaitokselle palvelukseen, mutta olin liian myöhässä liikkeellä, eikä siellä ollut enää vapaita paikkoja. Kun palveluspaikaksi määräytyi Kajaani, mietin mikä siellä voisi olla oma juttu. Aika nopeasti päädyin sissiradistikoulutukseen. Halusin haastavan koulutuksen, josta saisi mahdollisimman paljon irti.

Omasta perheestäni kukaan ei ollut vielä käynyt varusmiespalvelusta, joten en tiennyt paljoa etukäteen. Olin varautunut siihen, että tulen suurin piirtein kuolemaan! Ajattelin etukäteen, että tämä olisi paljon rankempaa. Harjoituksissa meillä on hauskaa, vaikka onkin kova rytmi ja mennään vähillä unilla. Kun on ihan älyttömän hyvä porukka, sen avulla jaksaa.

Olen niin kiitollinen, että pääsin sissiradistiksi. Aina kun kysytään, millaista on olla radisti, nousee hymy huulille. Meillä on tosi hyvät ja esimerkilliset kouluttajat, mikä on innostava tekijä. Koulutus on monipuolinen: ollaan esimerkiksi päästy ampumaan erilaisilla aseilla, kuten pistoolilla, kevyellä konekiväärillä ja tarkkuuskiväärillä. Tykkään siitä, että täällä sähkötetään – se on taito, jota moni ei osaa. Sähköttäminen vaatii oma-aloitteisuutta sekä päättäväisyyttä, ja se vie aikaa.

Kajaanissa olemme opiskelleet radioita ja viestitoimintaa, joissa täsmällisyys ja asioiden tarkka noudattaminen ovat haastavinta. Aliupseerikurssin jälkeen suurin osa radisteista lähtee Onttolaan, muutama jää apukouluttajiksi tänne. Koska itse tulin hakemaan fyysisyyttä ja tiedustelukoulutusta, odotan innolla Onttolaan pääsyä. Rajavartiolaitos kiinnostaa mahdollisesti tulevana työpaikkana. Toisaalta radistikoulutus on ollut niin siistiä, että olen miettinyt työskentelyä myös puolustusvoimissa."