Lauri Parviainen

Ensimmäistä kertaa raskaalla raketinheittimellä ampuneet varusmiehet palasivat ampumatehtävästä tyytyväisinä omiin suorituksiinsa.

Rakentinheitintulta ja pommien pudotusta Hornetista

Henrik Ruska

Rovajärven harjoitusalueella räjähteli maanantaina 20. toukokuuta ahkerasti, kun monikansallinen Bold Quest 19.1 -tapahtuma eteni tulitoiminnan todentamisvaiheeseen.

Yhteisen tulenkäytön testaus- ja todentamistapahtuma Bold Quest 19.1 on tuonut Suomeen sotilaita yli kymmenestä maasta. Maanantaina 20. toukokuuta monikansallista yhteistyötä testattiin toden teolla, kun suomalainen tulenjohtaja sai tehtäväkseen johtaa amerikkalaisten Hornetien pommien pudotuksen. Testaus- ja todentamistapahtuma on laajuudessaan erittäin harvinaislaatuinen Suomen maaperällä.

– Olemme rakentaneet noin 20 vuotta kansainvälistä yhteistoimintakykyä, mutta meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut Suomessa näin montaa maata harjoittelemassa yhtä aikaa johtamisjärjestelmien puolella, iloitsi harjoituksen kansallinen johtaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen.

Bold Questin huipennus tulenkäytön osalta järjestettiin Rovajärven harjoitusalueella, jossa valmisteluja on tehty huhtikuusta alkaen.

– Rovajärven toiminta on ollut kolmivaiheinen prosessi. Ensin testasimme järjestelmien teknisen yhteensopivuuden, ja sen jälkeen teimme niin sanottua komentopaikkaharjoittelua eli testasimme järjestelmien toiminnallisen yhteensopivuuden. Nyt kolmantena vaiheena todennamme teknisen ja toiminnallisen yhteensopivuuden ammunnoilla, kuvaili ampumaharjoituksen johtaja ja Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen.

Suomalaisille varusmiehille tulenkäytön testausvaihe tarjosi myös ainutlaatuisia kokemuksia. Kolmen varusmiehen pitkä odotus päättyi vihdoin, kun he pääsivät ensimmäistä kertaa palveluksen aikana ampumaan raskaalla raketinheittimellä.

– Tänään oli palveluksen kohokohta, kun pääsimme vihdoin ampumaan raskaalla raketinheittimellä. Nyt on aika hyvä fiilis, vaikka vähän yllättikin tuo jysähdys, iloitsi alikersantti Samuel Mäkinen heti ampumatehtävän jälkeen.

Samoilla linjoilla oli myös heittimen johtajana tehtävässä toiminut alikersantti.

– Oli vähän toisenlaista ajaa ja ladata heitintä, kun oli kova ampumatarvike kyydissä. Olemme harjoitelleet niin paljon tätä, että tuntuu hiton siistiltä, alikersantti Mikko Perälä tuumi.

Harjoituksessa raketinheittimeen oli ladattu harjoitusraketteja, jotka eroavat oikeista raketeista vaikutukseltaan maalialueella. Ominaisuuksiltaan raketit ovat kuitenkin samanlaisia oikeisiin verrattuna ja niiden kantama on noin 20 kilometriä.