Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Kuvassa suomalainen F/A-18 Hornet

Suomen F/A-18 Hornetit siirtyvät lähivuosina pois aktiivisesta käytöstä F-35-hävittäjien korvatessa ne

Rajojen yli ulottuvaa lentotoimintaa – Suomen johtama ACE 23 -harjoitus alkoi

Akseli Köngäs

Pohjois-Euroopassa toteutettavaan ilmasotaharjoitukseen osallistuu Naton liittolais- ja kumppanimaita. ACE 23 -harjoitus on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisvastuussa toteuttama ilmaharjoitus Arctic Challenge Exercise (ACE) alkoi eilen 29.5.. Isäntämaiden lisäksi harjoitukseen osallistuvat Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Lisäksi mukana on Naton alaisuudessa toimivia AWACS-johtokeskuskoneita.

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 3000 henkilöä ja noin 150 ilma-alusta. Suomesta harjoitukseen osallistuu 12 F/A-18 Hornet monitoimintahävittäjää. 

Harjoituksessa ilma-alukset tukeutuvat pääasiassa Rovaniemen ja Pirkkalan tukikohtiin Suomessa, Luulajan tukikohtaan Ruotsissa ja Örlannin tukikohtaan Norjassa.

Lentotoiminta sijoittuu pääosin Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin. Suomessa harjoitellaan lisäksi Rovaniemen ja Sodankylän välillä, sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan välisellä alueella. 

Harjoituksen johtaja Ilmavoimien operaatiopäälikkö eversti Henrik Elo kertoo yhteistoiminnan korostuvan harjoituksessa:

‒ Keskeistä harjoituksessa on laajojen ilmaoperaatioiden suunnittelu ja toimeenpano monikansallisella joukolla, avaa Elo harjoituksen tavoitteita. 

Toimintaa rajojen ja hävittäjäsukupolvien yli

Ilmavoimien tiedotteen mukaan laaja harjoitusalue mahdollistaa hyvin harjoittelun runsaalla konemäärällä taktisesti vaikeissa tilanteissa. Elon mukaan harjoituksessa lentää kerrallaan noin sata konetta. 

‒ Hävittäjien lisäksi operaatioihin osallistuu häirintäkoneita, johtokeskuskoneita ja ilmatankkereita, Elo toteaa.     

Monikansallisten joukkojen yhteistoiminnan lisäksi harjoituksessa on tavoitteena neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoiminnan kehittäminen. F-35-hävittäjät ovat uusimpia, eli viidennen sukupolven hävittäjiä, kun taas esimerkiksi Suomen F/A-18 Hornetit edustavat hävittäjien neljättä sukupolvea.

‒ Me harjoittelemme näiden konesukupolvien yhteensovittamista taisteluhallinnasta ilmassa toimintaan, Elo havainnollistaa.