Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rights and Brands

Pekka Lehtosaari, Anna Lawrence ja Hannu Lukkarinen.

Raatteen tien taistelun suomalaiset voittivat – nyt tapahtumista kertova sarjakuva niittää mainetta myös maailmalla

Ville Riihonen

Raatteen tien taistelu käytiin talvisodassa Suomen ja Neuvostoliiton välillä alkuvuodesta 1940 osana Suomussalmen taistelua. Taistelusta kertova sarjakuva pääsee nyt kansainväliseen levitykseen.

Raatteen tie on päässyt ensimmäisenä suomalaisena sarjakuvaromaanina kansainvälisen Rights & Brands -agentuurin myyntilistoille. Rights and Brands on pohjoismaisia oikeuksia edustava kansainvälinen myyntiorganisaatio, joka vastaa muun muassa Tove Janssonin ja Mauri Kunnaksen käännösoikeuksista. Rights and Brandsin asiakkaina on yli 700 kustantamoa ympäri maailman.

Raatteen tien taistelu käytiin talvisodassa Suomen ja Neuvostoliiton välillä alkuvuodesta 1940 osana Suomussalmen taistelua. Taistelu päättyi suomalaisten voittoon, jolla estettiin valtakunnan katkaisu Oulun korkeudelta.

Rights and Brandsin ulkomaanjaoston johtaja Anna Lawrence hehkuttaa Raatteen tiessä olevan suurta kansainvälistä potentiaalia.

Pekka Lehtosaaren tarina on intensiivinen ja iskevä, Hannu Lukkarisen kuvitus mestarillista. Uskomme että jo pian pääsemme julkistamaan uusia kansainvälisiä sopimuksia Raatteen tien myynnistä. Olemme ylpeitä avatessamme sarjakuvaromaanien portfoliomme tällä teoksella, Lawrence suitsuttaa Otavan tiedotteessa.

Facebook-sivuillaan sarjakuva kertookin, että se on jo käännetty englanniksi, venäjäksi, ruotsiksi, viroksi, ranskaksi ja kiinaksi.

Myös sarjakuvan tekijät ovat ylpeitä sopimuksen syntymisestä ja uskovat teoksen puhuttelevan lukijoitaan myös muuallakin kuin Suomessa. Raatteen tie -sarjakuvan (Otava 2017) ensimmäinen painos myytiin Suomessa loppuun ennätyksellisessä kolmessa arkipäivässä.

Idea yhteisestä projektista oli kypsynyt jo pitkän aikaa, sillä Lehtosaari ja Lukkarinen ovat tunteneet toisensa pitkälti 15 vuotta.

– Törmäsin Raatteen tien taisteluun ollessani Kainuussa tekemässä lyhyttä dokumenttia. Siihen asti ei ollut tullut yhteistä fiilistä projektista, johon haluaisi sitoutua täydellisesti, sarjakuvan kirjoittanut Lehtosaari alustaa.

– Huomasin, ettei Raatteen tien tapahtumista ollut tehty minkäänlaista sarja- tai elokuvaa, dokumenttia tai muutakaan kuvausta, jolloin ajatus syttyi: tässä on tarina, joka visuaalisesti toteutettuna toimii laajalle yleisölle, hän jatkaa.

Lehtosaari kokee, että tässä yhdessä taistelussa kulminoituivat kaikki sodan synkät puolet vaikuttavammin kuin esimerkiksi Normandian maihinnousussa tai Dunkirkin pelastusoperaatiossa. Kuvittaja Lukkarinen samoin pitää sarjakuvaa hienona välineenä kertoa uusille sukupolville sitä historiaa, mitä yksikään meistä ei saisi unohtaa.

– Jokaisessa sodassa on molemmin puolin häviäjiä enemmän kuin voittajia, Lukkarinen toteaa.

Autenttisuus oli keskiössä sarjakuvaa tehdessä. Se onkin historiallinen sarjakuva, kuvaus todellisista tapahtumista.

– Tosiasioita on niin paljon, etteivät kaikki faktat mitenkään mahtuneet yhteen sarjakuvaan. Tämän myötä emme lisänneet mitään omaa – päätimme laittaa sarjakuvaan kaiken sen, mitä tiedetään oikeasti tapahtuneen, Lehtosaari korostaa.

Tekijät pitävät Rights and Brands -yhteistyön avautumista suuressa arvossa.

– Kyllä kiitollisuus on päällimmäisenä. Hurja määrä ehdokkaita yritti tälläkin kertaa ja meidän sarjakuvamme läpäisi seulan. Se on kova juttu, Lehtosaari kiittelee.

Molempien jatkosta Lehtosaari avaa vain hieman, osittain sopimusteknisistäkin syistä.

– Tällä hetkellä Hannu on Kiinassa, hän työstää siellä sarjakuvaa kiinalaisen sotakirjan pohjalta. Myös minulla on omat projektini vetämässä, mutta seuraava työni ei tosin liity suoranaisesti sotaan; väkivaltaan kylläkin, Lehtosaari valottaa.

– Hienointa on se, ettei historia vanhene. Sarjakuva pätee yhä 10 vuoden kuluttuakin – on mahtavaa tehdä jotain sellaista, mikä ei tuhoudu ajan hampaissa, hän päättää.

 

Ruotuväki on arvostellut Raatteen tie -sarjakuvan viime syksyn lehdessä nro 19/17, jonka digilehteen pääset tästä linkistä