Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Pysy hereillä myös reservissä!

Kesäkuussa kotiutuvien palvelus lähenee loppuaan. Kannattaa kuitenkin muistaa että sotilaan perustaitoja tulee ylläpitää myös reservissä.

Monen kesäkuun puolivälissä palveluksen päättävän TJ eli palveluspäivien lukumäärä lähestyy kovaa vauhtia nollaa. Varusmiespalveluksen päätyttyä moni huokaisee helpotuksesta kun raskas palvelus on vihdoin saatu päätökseen ja varusmiespalvelukseen liittyvät asiat voi siirtää pois mielestä. Monelta unohtuu tässä hetken huumassa se, ettei asevelvollisuus suinkaan pääty reserviin siirtyessä. Asevelvollisuus jatkuu miehistötehtäviin koulutetuilla 50 vuotiaaksi asti ja johtajakoulutuksen käyneillä 60 vuotiaaksi asti. 

Suomen sotilaallinen puolustus perustuu suuren ja hyvin koulutettuun reserviin. Erityisen tärkeää on pitää huolta omasta toimintakyvystään reservissä. Säännöllinen kuntoilu kannattaa pitää mielessä päivittäin myös palveluksen päätyttyä. Helpointa on lisätä liikunta osaksi omaa arkirytmiä. Liikunta paitsi ylläpitää fyysistä toimintakykyä auttamaan jaksamaan myös arkielämässä. 

Varusmiespalveluksessa opittuja sotilaan perustaitoja ja oman sodan ajan tehtävän vaativia taitoja on oleellista kerrata reservissä. Puolustusvoimat järjestää kertausharjoituksia kaikille reserviläisille, mutta miksi jättää taitojen kertaus vain niiden varaan? Tarjolla on monia erinomaisia vaihtoehtoja sotilastaitojen ylläpitämiseen myös niiden ulkopuolella. Reserviläisjärjestöt järjestävät erilaista toimintaa innokkaimmille ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää sotilaskoulutusta kuten esimerkiksi ammuntoja ja sotilasmarsseja kaikille halukkaille. Maanpuolustustaitojen ylläpitäminen on helppoa sillä mukaan voi lähteä matalalla kynnyksellä ilman sitoutumispakkoa. 

Reserviläisen kannattaa aktiivisesti seurata tiedotusvälineitä ja Puolustusvoimien tiedotusta, jotta pysyy kärryillä maailman tilanteesta ja on valmiina toimimaan tarpeen vaatiessa vaaditulla tavalla. 

Sota Ukrainassa osoittaa kuinka tärkeää on ylläpitää hyvin koulutettua ja varusteltua reserviä. Tehtävä ei ole yksin Puolustusvoimien, vaan jokaisen reserviläisen ja maanpuolustustahtoisen henkilön tulee huolehtia siitä että omat taidot ja kunto ovat riittävällä tasolla mahdollista konfliktia ajatellen. 

Varusmiespalveluksen TJ saattaa olla siis monella jo olla hyvin lähellä nollaa, mutta jokaisen kotiutuvan on syytä pitää mielessä että asevelvollisuus jatkuu vielä hyvän tovin.