Pyhärannan maastopalo työllisti virka-apuosaston
Utin jääkärirykmentti sai virka-apupyynnön Pyhärannan maastopalon sammutustehtävään viime keskiviikkona kello 16.13. Päivystyshelikopteri nousi ilmaan vain puoli tuntia myöhemmin.
Pyhärannassa riehuneen maastopalon sammuttamiseen osallistui pelastushenkilökuntaa monilta tahoilta. Varsinais-Suomen pelastuslaitos teki keskiviikkona 18. heinäkuuta virka-apupyynnön, johon Utin jääkärirykmentti ryhtyi Maavoimien esikunnan käskemänä.
Päivystysvalmiudessa ollut NH90-kuljetuskopteri nousi ripeästi ilmaan käskyn saatuaan, sillä virka-aikana vasteaika on vain puoli tuntia. Virka-ajan ulkopuolella, jolloin lentomiehistö on varallaolopäivystyksessä, aikaa on enemmän – noin kaksi ja puoli tuntia.
Päivystyshelikopteri on varusteltu siten, että sillä voidaan osallistua palonsammutustehtäviin ilman erityisiä lisäjärjestelyjä.
– Tukikohdasta lähteminen ei vaadi monimutkaisia järjestelyjä. Ennen lentoa miehistö ottaa vain yhteyttä virka-apua pyytäneeseen viranomaiseen, suunnittelee lentotehtävän, tarkastaa koneen varustuksen ja valmistelee lennon, Helikopteripataljoonan pataljoonaupseeri, majuri Panu Tirkkonen, havainnollistaa.
Virka-aputehtävä erosi tavallisista järjestelyistä siten, että apuun tarvittiin useampi helikopteri. Helikopteripataljoonassa päivystää kerrallaan kuitenkin vain yksi lentomiehistö, joten toisen helikopterin miehistö jouduttiin kokoamaan vapaaehtoisista ohjaajista ja mekaanikoista.
– Saman illan aikana tiedusteltiin mahdollisuutta lähettää sammutustehtävään lisää puolustusvoimien helikopterikalustoa. Toinen helikopteri nousi ilmaan kello 23.25 eli noin kaksi tuntia käskyn saatuaan, Tirkkonen kuvailee.
Tänä kesänä palonsammutustehtäviä on ollut paljon. Tirkkosen mukaan on erinomaisen hyvä asia, että puolustusvoimilla olevaa kalustoa ja suorituskykyä käytetään muiden viranomaisten tukemiseksi silloin, kun niillä itsellään ei ole tehtävään sopivaa kalustoa tai sitä ei ole riittävästi.
Pyhärannan maastopalon sammutukseen käytettiin yhteensä lähes 40 lentotuntia. Sinä aikana paloalueelle pudotettiin 350 säiliöllistä – eli noin 600 000 litraa – vettä.