Tommy Koponen

Varusmiehet turvasivat presidenttien autosaattueiden kulkua Helsingin Esplanadilla.

Putin ja Trump tapasivat sotilaspoliisien vartiovuorolla

Pietu Heiskanen

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaaminen on vaatinut yhdessä tekemistä median ja muiden tahojen kesken – Suomi haluaa profiloitua suurten kokousten järjestäjänä.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuivat tänään yhteiseen tapaamiseen Presidentinlinnassa, suomalaiset varusmiehet olivat mukana järjestelyissä Helsingin katujen varsilla.

Kansalaiset ovat voineet törmätä puolustusvoimien ajoneuvoihin Helsingin ydinkeskustan tuntumassa. Kaupungissa on työskennellyt sotilaspoliiseja, joiden tehtävänä on tukea muiden viranomaisten toimintaa. Puolustusvoimien palkkalistoilla oleva henkilökunta ja varusmiehet osallistuvat muun muassa liikenteenohjaukseen ja vartiointitehtäviin.

– Enpä olisi arvannut ikinä pääseväni intissä osaksi tällaista historiallista tapahtumaa, ihmettelee vartiointitehtäviin osallistunut kaartinjääkäri Juhani Kivikoski.

Puolustusvoimien kalustoa oli maankamaran lisäksi myös yläilmoissa. Kuvassa kevythelikopteri Hughes MD500.

Helsingin Finlandia-talolla on tapaamisen virallinen mediakeskus, joka on rakennettu Suomen ulkoministeriön voimin. Käytännössä se on yleinen työskentely- ja taukotila tapaamisen aikana. Mediakeskus pursuaa tabletteja ja televisionäyttöjä, joiden kautta toimittajat pysyvät ajan tasalla presidenttien tapaamisen käänteistä. Finlandia-talon uumenista ei välttämättä tarvitse edes poistua, koska tietoa päivän kulusta on reilusti tarjolla myös seinien sisäpuolella.

Erillisiä medialle avoimia tilaisuuksia järjestetään yhteensä yhdeksän kappaletta, joiden joukossa on ollut muun muassa presidentti Trumpin ja presidentti Sauli Niinistön välinen kohtaaminen aamulla presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Niinistö on korostanut Suomen olevan valmis toimimaan kansainvälisten kokousten järjestäjämaana – tänään pidetty huippukokous on siitä ilmeisen konkreettinen osoitus.

Tiedonkulun varmistamiseksi median edustajille on julkaistu #HELSINKI2018-mobiilisovellus, johon on koottu muun muassa tapaamisen aikatauluja ja tietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta. Puhelin piippaa applikaation takia herkeämättä – ajankohtaisia toimittajille kohdistettuja ohjeistuksia julkaistaan koko ajan.

Mediakeskuksen hulppealla tarjonnalla rakennetaan Suomi-brändiä, johon kuuluvat niin pullotettu kraanavesi kuin sauna Finlandia-talon takapihalla. Ulkoministeriön tiedotteessa kuvaillaan, kuinka kansainväliselle medialle tarjotaan esimerkiksi luonnonmukaisia ja lähellä tuotettuja suomalaisten suosikkiherkkuja.

– Vesipullojen sijaan tarjotaan maailman parhaalla hanavedellä täytettäviä kierrätyspulloja, ulkoministeriön maakuvatyön asiantuntija Meira Pappi valaisee.

Lehdistöä parveilee tarjoilujen ja oheisohjelman ympärillä, mutta jokainen toimittaja on silti raportoimassa lähes tauotta tapaamisen käännekohdista ulkomaailmalle. Mediatalot ympäri maailmaa ovat lähettäneet toimittajansa Pohjolan perukoille – sieltä lehtimiehiltä odotetaan ennen kaikkea ajankohtaista uutissisältöä kansainvälisen politiikan kiemuroista.

Mediakeskus kuhisi eri maiden toimittajia, kun maanantaipäivä käynnistyi kunnolla presidentti Putinin saapuessa Suomeen.