Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oona Myöhänen

Reserviin siirtyvä varusmies siviilivaatteissa pakkaamassa tavaroitaan.

Varusmiespalvelus on nuorelle ikimuistoinen kokemus. Aika siirtyä reserviin tulee kuitenkin itse kullekin.

Puolustusvoimista kotiutui 7 887 varusmiestä

Elina Ahde

11 kuukautta ja puoli vuotta palvelevat varusmiehet saapumiseristä 1/21 ja 2/21 kotiutuivat torstaina 16. joulukuuta.

Saapumiserän 1/21 347 vuorokautta palvelleet ja erän 2/21 puoli vuotta palvelleet varusmiehet kotiutuivat tänään torstaina 16. joulukuuta. Puolustusvoimista kotiutuu nyt yhteensä 7 887 varusmiestä, joista 272 on naisia. Vuoden 2021 aikana varusmiespalveluksessa on koulutettu 885 naista, mikä on kaikkien aikojen ennätysmäärä. 

Nyt reserviin siirtyvät varusmiehet aloittivat palveluksensa joko tämän vuoden tammikuussa tai heinäkuussa. Upseereiksi, aliupseereiksi tai miehistön vaativimpiin tehtäviin kouluttautuvat palvelevat 347 päivää. Muissa miehistötehtävissä palvelusaika on 165 vuorokautta. 

Kaartin jääkärirykmentin Valmiusyksikössä Santahaminassa palvelevalle kaartinjääkäri Sebastian Kälviäiselle varusmiespalvelus on ollut hyvä ja ikimuistoinen kokemus, vaikka suunnitelmat muuttuivatkin palveluksen alussa. 

– Alun perin toivoin pääseväni varusmiespalveluksen jälkeen sopimussotilaaksi, minkä vuoksi halusin aliupseerikurssille. Minut käskettiin kuitenkin valmiustehtäviin, Kälviäinen toteaa. 

– Intissä olen päässyt tekemään sellaisia asioita, joiden avulla olen päässyt ylittämään itseni. Se on tehnyt tästä hyvin ainutlaatuisen kokemuksen, Kälviäinen kertoo. 

Sebastian Kälviäinen ja Jakob Sajantila aloittivat varusmiespalveluksensa Santahaminassa tammikuussa. 

Kälviäisen kanssa samassa joukkueessa palveleva kersantti Jakob Sajantila aloitti varusmiespalveluksensa Esikunta- ja viestikomppaniassa. Hän kertoo EVK:n olevan oiva paikka aloittaa palvelus. 

– EVK:ssa on kova kuri. Siellä ollessani ajattelin, että tällaista intti nyt on, kunnes muutin 1. Jääkärikomppaniaan, jossa oli todella rentoa. Aliupseerikurssilla kuri jälleen kiristyi, Sajantila vastaa. 

– Jo alokasjaksolla tiesin, että haluaisin palvella vuoden. Siksi hain aliupseerikurssille ja sen jälkeen valmiustehtäviin. Sai niin sanotusti koko paketin kerralla, Sajantila toteaa. 

Varusmiehet nostavat mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi Leka 21 -sotaharjoituksen, joka pidettiin tämän vuoden lokakuussa. Nyt reservin aurinko paistaa kirkkaana edessä. 

– Kun pääsen reserviin, aion käydä ensimmäiseksi ulkona syömässä. Sen jälkeen lähden ystävieni kanssa viettämään iltaa, Sajantila iloitsee. 

Lopuksi he lähettävät vielä terveisiä tammikuussa aloittaville varusmiehille.

– Inttiin kannattaa tulla avoimin mielin ja hyvällä asenteella. Ei tarvitse olla fyysisesti huippukunnossa, jotta pärjäisi. Täällä tehdään asioita, jotka voivat tuntua aluksi haastavilta, mutta varusmiespalveluksen jälkeen ymmärtää, miten loputtomilta tuntuvat harjoitukset ja tiukka kuri ovat kasvattaneet itseä ihmisenä. Intissä oppii erityisesti arvostamaan elämän perusasioita, Kälviäinen painottaa. 

– Tässä vielä vinkki alokkaille. Kannattaa varautua siihen, että joka torstai lounaaksi on hernekeittoa, Sajantila naurahtaa.