Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kuvassa Suomen ja Yhdysvaltojen sotilaat päällään taisteluvarustus.

Suomella ja Yhdysvalloilla on pitkät perinteet yhdessä harjoittelusta.

Puolustusvoimilla yli sata kansainvälistä harjoitusta ensi vuonna

Aaro Rönnberg

Norjan johtama ja noin 20 000 sotilasta kokoava Nordic Response -harjoitus levittäytyy maaliskuussa osittain Suomen puolelle.

Puolustusvoimien kansainvälisten harjoitusten määrä lisääntyy ensi vuonna. Tänä vuonna kansainvälisiä harjoituksia on 89, mutta ensi vuonna jo 103.

Asia varmistui, kun puolustusministeri Antti Häkkänen päätti ensi vuoden kansainvälisestä harjoitusyhteistyöstä hallitusohjelman linjausten mukaisesti.

Puolustusvoimien kansainvälisestä harjoitustoiminnasta tulee entistä kiinteämpi osa normaalia koulutus- ja harjoitustoimintaa, kun Suomi on Naton jäsen. Harjoituksilla kehitetään kykyä johtaa ja toimeenpanna yhteisoperaatioita liittolaisten kanssa osana Suomen ja Naton puolustamista.

Kansainvälisten harjoitusten määrä nousee myös siksi, että osa aiemmin kansallisina harjoituksina pidetyistä tapahtumista avataan liittolaismaille.

–  Harjoitukset tehdään tulevaisuudessa osana koko liittokuntaa Suomen Nato-jäsenyyden myötä, puolustusministeriön yksikönjohtaja, prikaatikenraali Sami Nurmi toteaa.

 Nordic Response keskeinen harjoitus

Toimeenpanokyvyn kehittämisen kannalta keskeinen harjoitus on Norjan johtama Nordic Response, joka ulottuu Pohjoisen Norjan, Ruotsin ja Suomen alueille ensi maaliskuussa, kertoo Puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri, majuri Mikko Koskimaa

– Harjoitukseen on tällä hetkellä ilmoittautunut 14 maata, mutta lukema saattaa vielä muuttua harjoituksen valmisteluiden edetessä. Norja, harjoituksen johtovaltiona, tiedottaa tarkemmin, mitkä maat osallistuvat harjoitukseen. Kaikkien osallistujamaiden sotilaita tuskin nähdään harjoituksen Suomeen sijoittuvassa osiossa, Koskimaa kiteyttää.

Nordic Response keskittyy etenkin pohjoisille merialueille, jonne saapuu kymmeniä sota-aluksia lentotukialuksia ja sukellusveneitä myöten. Harjoitukseen osallistuu myös hävittäjiä ja muita ilma-aluksia. Maastossa liikkuu raskasta kalustoa, kuten panssarivaunuja ja tykistöä.

Vaikka kansainvälisten harjoitusten määrä lisääntyy Suomessa, liittolaisjoukkojen majoittaminen ei ole ongelma.

– Joukkojen majoittuminen harjoituksissa toteutetaan pääosin joko kasarmiolosuhteissa varuskunnissa tai kenttämajoituksena riippuen harjoituksen luonteesta. Sotilaiden majoituksella ei ole merkittävää vaikutusta harjoitusten kustannuksiin, Koskimaa sanoo.

Vastaava käytäntö on suomalaisjoukoilla, kun ne harjoittelevat ulkomailla.

– Ulkomaille lähtevillä suomalaisjoukoilla on mukanaan sama tuttu ja turvallinen kenttämajoituskalusto, jota käytetään kotimaan harjoituksissa, Koskimaa tiivistää.