Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat / Joona Jokilampi

Koskisen jäähyväiskonserttikiertueen toiseksi viimeinen esitys pidettiin Helsingin Konservatoriossa 24. syyskuuta.

Puolustusvoimien ylikapellimestarin joutsenlaulu soi Helsingin Konservatoriossa

Samuli Koski

Musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskisen jäähyväiskonserttikiertueen esitys vei kuuntelijat läpi hänen 40-vuotisen uransa Puolustusvoimissa. Konsertti loi traveler-teemallaan narratiivin Koskisen elämästä ja sotilasmuusikon urapolusta ylikapellimestariksi asti.


Jyrki Koskinen jää vuodenvaihteessa eläkkelle Puolustusvoimien ylikapellimestarin virasta, jossa hän on toiminut viimeiset viisi vuotta. Lavalta pois astuessaan tunnelma oli haikea.

 – Sanotaan niin, että tilannetta kuvastaa  se, että yleensä juonnan ilman papereita. Nyt on kuitenkin niin paljon tunteita pelissä tässä konsertissa, että on pakko, ettei ne karkaa käsistä niin sanotusti, Koskinen kuvailee.  

Siitä huolimatta hän ei turhaan katsele taakseen.

 – Olen tehnyt jo hyvissä ajoin tämän päätöksen oman urani osalta, joten ei ole mitään sellaista mikä jäisi hampaankoloon.

 Konsertin teema seurasi hänen 48-vuotista muusikonuransa aikajanaa.  Tämä toteutettiin ohjelmistolla, jonka musiikki kuvasi Koskisen eri elämänvaiheita. Musiikin rinnalla kutsuvieraille esitettiin diaesitys kuvista hänen uransa varrelta.

 – Olen ymmärtänyt että yleisö tykkää tarinoista ja sellaisesta henkilökohtaisuudesta, niin ajattelin ensimmäisen, ja viimeisen, kerran elämässäni tarjota tällaisen jutun, Koskinen selittää.

 Ohjelmisto oli Koskisen käsialaa ja siinä kuultiinkin hänen omia sovituksiaan. Laulusolistina mukaan liittyi myös palkittu sopraano Mari Palo.  

Konsertin pisti käyntiin 10-vuotiaan Mika Eskelisen esitys George Friedrich Händelin Sarabandesta. Nuori pianolupaus kuvasti Koskisen alkutaipaletta muusikkona.

 –  Siitä on yli 50 vuotta aikaa kun olen esittänyt tuon kappaleen, niin ajattelin että siitähän on aloitettava mistä se on alkanutkin, ja antaa yleisölle perspektiiviä myös siitä kuinka pitkä muusikon taival oikeasti on, Koskinen kertoo.  

Kiertueen viimeinen konsertti esitetään Lappeenrannassa 7. lokakuuta, ja Koskisella on kalenterissaan muitakin esiintymisiä loppuvuodeksi. Senkään jälkeen ei musiikki ole suinkaan hänen elämästään loppumassa.  – Kuten konserttiohjelmasta huomaa, olen aika paljon tehnyt itse musiikkia, ja se tulee eläkepäivilläkin kyllä vielä jatkumaan, Koskinen huomauttaa.