Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa Amerikkalaiset sotilaat harjoittelevat ensiapua

Amerikkalaiset sotilaat harjoittelevat ensiapua arktisissa olosuhteissa.

Puolustusvoimien vuoden tärkein harjoitus on 20 000 liittolaissotilaan voimannäyttö

Akseli Huttunen

Suomi osallistuu yli 4 000 sotilaan voimin Naton harjoitukseen, jossa valmistaudutaan pohjolan turvaamiseen.

Maanantaina käynnistyvässä Nordic Response -harjoituksessa nähdään Naton yhteistoimintaa maalla, merellä sekä ilmassa. Harjoitus on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen sotaharjoitukseen ulkomailla.

– Harjoitukseen osallistuminen vahvistaa liittolaisten kuvaa Suomen Puolustusvoimista ja osaamisen tasosta, Suomen harjoitusjoukon johtaja, prikaatikenraali Manu Tuominen avaa. 

Nordic Response on osa Steadfast Defender 24 -harjoitusta, joka on Naton suurin harjoitus vuosikymmeniin. Norjan johtama harjoitus kokoaa tuhansittain taistelijoita eri puolilta liittokuntaa Pohjois-Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan 4.-15. maaliskuuta.

Ilmavoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen korostaa Ilmavoimien roolia harjoituksessa.

–  Ilmavoimien osalta harjoituksen keskeinen tavoite on kehittää kykyä suunnitella ja toteuttaa monikansallisia ilmaoperaatioita pohjoisessa osana Naton yhteisoperaatioita, Saavalainen sanoo.

Maavoimat osallistuu harjoitukseen isolla vahvuudella. Suomen ja Ruotsin maavoimat muodostavat yhteisen divisioonan, jota Suomi johtaa.

Suomalaiset pääsevät osoittamaan kykyjään arktisissa olosuhteissa taistelun molemmin puolin.  

– Harjoituksen vastustajapuolella toimivat suomalaiset harjoittelevat yhdessä norjalaisten kanssa, Tuominen paljastaa. 

Harjoitukseen osallistuu yhteensä 4 100 suomalaista sotilasta ja 700 ajoneuvoa. Myös merivoimat, logistiikkalaitos ja johtamisjärjestelmäkeskus ovat mukana harjoituksessa.

Osa harjoitussarjaa

Harjoitus on Tuomisen mukaan tärkeä osa Suomen integroitumista Natoon, joka myös harjoituksessa osoittaa puolustavansa kaikkia jäsenvaltioitaan.

– Harjoituksessa Suomi on ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä harjoittelemassa artikla viiden mukaista liittokunnan yhteistä puolustusta, Tuominen valottaa.

Puolustusvoimat on kuvaillut Nordic Response -harjoitusta kuluvan vuoden tärkeimmäksi.

Kansainvälisessä harjoituksessa on tarkoitus opetella joukkojen siirtämistä pohjoiseen sekä puolustuksellista yhteisoperaatiota arktisissa olosuhteissa.

Nordic Response on yksi 18 osaharjoituksesta Steadfast Defender 24 -harjoituksessa, johon osallistuu sotilaita jokaisesta Naton jäsenmaasta ja Ruotsista.