Puolustusvoimien osasto kuhisi uteliaita nuoria Studia-messuilla
Studia-messut vetivät Messukeskuksen täyteen Helsingissä tiistaina ja keskiviikkona 27.–28. marraskuuta. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen messuosastot kiinnostivat toisen asteen opiskelijoita.
Taisteluvarustuksen alta pilkottaa kukkakuosi. Jälleen yksi porukka lukiolaistyttöjä on saapunut puolustusvoimien messuosastolle Studia-messuilla. Monia kiinnostaa kokeilla päälleen luotisuoja- ja taisteluliiviä sekä täyden taisteluvarustuksen mukaista reppua.
– Millaista on olla naisena intissä? Se kysymys tuntuu askarruttavan monia, kaartinjääkäri Terhi Kahila kertoo.
Hän on puolustusvoimien Kutsunnat ja varusmiespalvelus -pisteellä esittelemässä taisteluvarustusta ja jakamassa tietoa erityisesti naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Kahila arvioi, että nuorten naisten on helpompi lähestyä naisvarusmiestä ja onhan hän naisena erinomainen lähde kertomaan, kuinka vapaaehtoiseen palvelukseen haetaan.
Useasti Kahilaa lähestyy kokonainen porukka lukiolaisia. Hän kuitenkin kertoo, että harvoin kaikki ovat vapaaehtoiseen palvelukseen tulossa.
– Yleensä yksi tai kaksi on kiinnostuneita, mutta kaveriporukassa tullaan rohkeammin kyselemään. Ja toki kaikki siinä kuuntelevat, joten tietoisuus naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta lisääntyy varmasti, Kahila kommentoi.
Espoolainen Alvar August edustaa oletetumpaa vierasta puolustusvoimien osastolla: hän on syksyllä kutsunnoissa käynyt 18-vuotias, joka tuli hakemaan lisätietoa erilaisista palvelustehtävistä.
– Olen katsomassa, mitä kaikkea puolustusvoimilla on minulle tarjota, tammikuussa 2020 Rannikkoprikaatissa palvelukseen astuva August kertoo.
Hän kertoo puolustusvoimien kanssa asioinnin sujuneen tähän asti mainiosti:
– Kutsunnat olivat mukava kokemus. Ei ollut turhaa jonottamista vaan asiat hoidettiin sujuvasti, August kehuu.
Myös August halusi kokeilla taisteluvarustusta ylleen. Hänen mielestään luotiliivi päällä on turvallinen olo, vaikka liivi onkin hartioista epämukava.
August kertoo, ettei varusmiespalvelus häntä suuremmin jännitä. Seuraavaksi hän aikoo suunnata Utin jääkärirykmentin pisteelle, jossa esitellään laskuvarjojääkärien koulutusta.
Tiedottaja Pia Enroos kertoo, että Utin jääkärirykmentti on paikalla esittelemässä niitä varusmiestehtäviä, joihin pitää erikseen hakeutua: laskuvarjojääkärien koulutusta ja helikopterialan tehtäviä. Mukana messuilla on hänen lisäkseen neljä laskuvarjojääkäriä, kaksi helikopterilentäjää ja helikopterimekaanikko.
– Utin jääkärirykmentti on ollut mukana Studia-messuilla jo noin 15 vuoden ajan, Enroos mainitsee.
Hänen mukaansa Studia-messut ovat erikoisjoukkokoulutuksen esittelemiseen paras tapahtuma, sillä suurin osa messuvieraista voi olla potentiaalisia rekrytoitavia – ainakin ikänsä puolesta.
Utin jääkärirykmentin pisteellä vierailevista moni on jo etukäteen ottanut selvää laskuvarjojääkärien pääsykokeista ja koulutuksesta. Jos perustiedot ovat jo hallussa, pisteeltä tullaan lähinnä hakemaan treenivinkkejä ja kyselemään kokemuksia parhaillaan koulutuksessa olevia laskuvarjojääkäreitä.
– Fyysiset vaatimukset on ehdottomasti ollut kysytyin aihe. Monella on harhakäsitys, että täytyy olla yli-ihminen sisään päästäkseen, oppilas Jussi Järvinen kertoo.
Hänen mukaansa kilpaurheilutausta ei ole välttämätön sisään päästäkseen. Järvinen itse valmisteli kuntonsa pääsykokeisiin juoksemalla lenkkejä levypainoilla lastattu reppu selässään.
Motivaatio on sekä paikalla olevien laskuvarjojääkäreiden että Enroosin mukaan avain laskuvarjojääkäriksi pääsemiseen. Kun motivaatio on kohdallaan, jaksaa treenata pääsykokeisiin ja läpäistä ne.
– Toivomme, että pääsykokeisiin valmistaudutaan kunnolla. Emme tavoittele sitä, että hakijoita olisi mahdollisimman paljon vaan toivomme hakijoiden olevan mahdollisimman hyvin koulutukseen soveltuvia, Enroos tiivistää.
Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia-messut järjestettiin tänään ja eilen jo 26. kertaa. Messut järjestetään toisen asteen opiskelijoita silmällä pitäen: pääjärjestäjä Suomen lukiolaisten liitto haluaa tarjota heille mahdollisuuden tutustua moniin opiskelu- ja urapolkuihin yhden katon alla.